Trendmagazin

Luxusingatlan beltéri vízeséssel

East 80 utca 170. New York, Manhattan

2011.02.28 | Oroszvári Péter

A „beltéri vízesés” kifejezés elég szokatlan egy New York-i ingatlannal kapcsolatban. A 19. századi manhattani lakást Kate Shin tervezte újjá 3 év alatt, hogy minden igényt kielégítő luxusépületként felvegye New York mai modern utcaképét.


Ez persze nem teljesen igaz, a ház frontoldala maradt elegáns, régimódi, természetesen teljesen renoválva. Belül viszont semmin sem spóroltak, a cél egy modern, kifogástalan kialakítású lakás volt, amibe szívüket-lelküket beleadták. A ház legegyedibb része minden bizonnyal a beltéri vízesés.


Az egyedi zuhatag 6 méter széles és 7 méter magas, a víz pedig a földszinten, egy kis tavacskába érkezik. Az épület ezen része egyébként két célt szolgál: az egyik része galéria, privát és nyilvános célokra is kiadó; a falak meg vannak erősítve a képek számára, és a világításról is már előre gondoskodtak. A másik egy kényeztető 210 négyzetméteres „sarok”, jacuzzival, szaunával, masszázzsal, gyógyfürdővel és egy 1000 palack bort befogadó pincével.


Az összesen kb. 1200 négyzetméteres, 5 szintes házat Toshiko Mori tervezte. Ebből az első emelet a lakószint – itt található egy óriási nappali, konyha éléskamrával, és az étkező, a kilátás pedig a csodás vízesésre és a lenti medencére nyílik. A második emelet a kényeztetésről szól, itt több mosdó van - külön férfiaknak és nőknek is -, valamint egy gőzfürdő; ezen felül még egy nagy irodahelység és egy hálószoba. Innen még nyílik egy hatalmas, füvesített terasz is fa bútorokkal, és persze itt is láthatjuk alattunk a vízesést.


A harmadik, negyedik és ötödik emeleten összesen még 4 hálószoba van kialakítva, a tetőn pedig egy virágoskertben pihengethet az, aki kifizeti a lakásért a 35 millió dolláros árat.