Trendmagazin

Magyar nyert az amerikai versenyen

A GyroSet fejmozgás érzékelésével irányítja a végtagjaikat mozgatni nem tudók kommunikációját

2013.04.12 | MTI/TM

Juhász Márton GyroSet nevű, a mozgásképtelenek kommunikációjának és közlekedésének segítésére kifejlesztett rendszere lett az egyik győztese a szilícium-völgyi Singularity University által meghirdetett verseny budapesti döntőjének.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és a Google által alapított amerikai egyetem közép-kelet- és délkelet-európai innovációs versenyének döntőjén diadalmaskodó két győztes, Juhász Márton és a lengyel Aleksandra Orchowska nyáron utazhat a NASA kaliforniai kutatóbázisára.


A Design Terminálban megrendezett döntőben tíz régiós projekt versenyzett a NASA kutatóbázisára szóló két 25 ezer dollár értékű ösztöndíjért. Az innovációs versenyen olyan innovatív projektekkel pályáztak, amelyek képesek lehetnek arra, hogy egymillió ember életén javítsanak három év alatt, bármilyen exponenciálisan fejlődő technológia használatával. Juhász Márton egy kórház mellett él és számos nyaktól lefelé megbénult emberrel találkozik nap mint nap. Ezek az emberek mozgásukat leginkább egy szájjal mozgatható joystick segítségével tudják kontrollálni, ami azonban látásukban korlátozza őket. Ezért fejlesztette ki a GyroSet nevű rendszert, amely a fejmozgás érzékelésével irányítja a végtagjaikat mozgatni nem tudók kommunikációját és közlekedését.

A verseny másik győztese Aleksandra Orchowska lett Cukeriada nevű projektjével. A Cukeriada a cukorbeteg gyermekek számára kifejlesztett játék és mobilalkalmazás, amelynek segítségével a fiatalok játékosan tanulják meg betegségük tüneteit és építik be életükbe kezelésük alapjait. A betegséggel járó folyamatos kezeléseket így nem traumaként élik meg, hanem magától értetődő módon válik életük részévé.