Trendmagazin

Marc Jenni Prologue - Egy új időszak előszava?

A Prologue rózsa arany és fehér arany változatban is elérhető

2010.09.25 | Kirschner Dávid

Az idei Baselworld megannyi meglepetést tartogatott, sok-sok technikai innovációt vonultatott fel az óra-világban. Amik viszont a leginkább meghatározóak voltak idén, azok a technikai újítások, melyek valójában egy már működő megoldás leegyszerűsítései, újragondolásai voltak. Ilyen a friss AHCI-tag (a független órakészítő mestereket tömörítő szervezet), Marc Jenni két változatban megalkotott Prologue nevű kreációja.


A zürichi fiatalember nagyapja, és édesapja is órásmesterséggel foglalkozott, így ő is hamar magába szippantotta az órák iránti rajongást. Tanuló éveit a szakmai legenda, Paul Gerbernél töltötte el, majd 10 éven át a Tiffany & Co.-nál vett részt meghatározó karórák elkészítésében.


A címben feltett kérdés azért állja meg a helyét, mert a fiatalember egy egyszerű, mégis merőben új megoldással alkotta meg 18 karátos fehér és rozé arany tokba öltöztetett darabjait: az időmérőnek nincs koronája, vagyis a műszer funkcióit nem az óra oldalán elhelyezett gombok nyomkodásával hozzuk működésbe. Hanem annál sokkal egyszerűbben. A tok oldalát körülölelő fekete gumi gyűrű helyettesti a funkciókat, mellyel el lehet végezni a szerkezet beállításait. A mindkét irányba forgatható gyűrű mozgásának funkcióját a 4 óránál elhelyezkedő gombbal tudjuk változtatni. Minden gombnyomással a számlapon, ugyancsak 4 óránál fekvő háromszög jelzi ki az aktuális módot: óra, dátum, felhúzás. Ez úgy történik, hogy megnyomva a gombot pl. "felhúzásra" állítjuk a funkciót (ez az alap állás): ekkor a tárcsa forgatásával az időt állítjuk be, "idő" illetve "dátum" állásnál pedig ezek beállítása történhet. A számlapon 9 óránál megtaláljuk a 42 órás járástartalék kijelzőjét.





A kétféle arany tok átmérője 44mm, súlyuk hozzávetőleg 100 gramm, és 30 méterig vízállóak. Az átlátszó hátlapon keresztül megcsodálhatjuk a 2010 jelű, 22 köves szerkezet működését, a számlapot karcálló zafírkristály védi. A szíj fekete, kézzel varrott alligátor bőr. A különleges újdonság rózsa arany kivitelben 36.000 svájci frankért, fehér arany változatban 39.000 frankért kapható.