Trendmagazin

Mary Poppins a Madách színpadán

A híres dadus a Madáchba is esernyővel érkezik

2012.05.30 | Kocsis Katica

Szeptember 21-23. között kerül bemutatásra Magyarországon először a Mary Poppinscímű musical. A darabot elsőként Cameron Macintosh álmodta meg, akit P. L. Travers 1934-es regénye és az 1964-ben bemutatott Disney-film ihletett meg. Most pedig Szirtes Tamásé afeladat, hogy színpadra varázsolja az elbűvölő és az abszolút hibátlan dadus történetét.

Fotók: Madách Színház

Az olvasópróbán a rendező elmondta, hogy igen nagy fába vágták a fejszét, mikoreldöntötték, hogy megalkotják ezt a musicalt. Szerinte Az operaház fantomja című darabóta nem volt ilyen nehéz munkája sem az alkotóknak, sem a színészeknek. Szirtes céljaugyanis nemcsak az, hogy a könyv és a film kedvenc jeleneteit színpadra vigye, hanem azis, hogy visszaadja a Csudálatos Mary varázslatos, titokzatos, misztikus alakját és világát,illetve, hogy hatásosan érzékeltesse az eredeti könyv mondanivalóját is. Szerinte „a MaryPoppinsban olyan csoda történik, amely megérteti, hogy mindenkiben ott az esély a világ jobbmegértésére, ehhez csupán gyermekszemmel kell körülnézni.”


A próbán a színészek elénekelték a darabban felcsendülő dalokat, miközben SzirtesTamás a prózai részeket olvasta fel. A musical szövegét Bárány Ferenc fordította, nekiköszönhetőek a humoros beszólások és a nagyszerű dalszövegek. A fülbemászó dallamokpedig Kocsák Tibor tehetségét dicsérik.

Fotók: Madách Színház

De nemcsak e zenei részektől lesz olyan nagyszabású ez a darab, hiszen a MaryPoppins szcenikai megoldása is egyedülálló: négy-öt percenként alakul át a szín, rengetegforgás, alakulás és változás lesz majd látható a színpadon. A próbán megleshettük a darabdíszleteit is: Rózsa István igazán komoly munkát végzett a mesés, dekoratív és állandóanmozgó darabok kialakításakor és az ő kreativitásának köszönhetőek az olyan megoldások is,mint az esernyő formájú vetítővászon vagy a forgó és szétnyíló ház. A színpompás jelmezeketRományi Nóra rajzolta, ezek még inkább meseszerűvé, varázslatossá teszik majd a darabot.A próbák július 13-ig zajlanak, majd augusztusban folytatódnak, hogy szeptembervégére a közönség már egy igazán grandiózus musicallel találkozhasson.

Fotók: Madách Színház

Főbb szerepekben:

Mary Poppins: Mahó Andrea, Oroszlán Szonja, Polyák Lilla
Berti: Csonka András, Sándor Dávid, Szente Vajk
George Banks: Dunai Tamás, Szerednyei Béla, Szervét Tibor
Winifred Banks: Gallusz Nikolett, Ladinek Judit, Koós Réka

Jane Banks: Bakosfalvi Antónia, Hajdu Virág, Koller Virág, Patai Anna
Michael Banks: Bauer Gergő, Berecz Kristóf Uwe, Pál Dániel Máté
Andrew kisasszony: Pándy Piroska, Sáfár Mónika
Bumm tengernagy/Bankigazgató: Koltai János, Lőte Attila
Madaras asszony: Baranyai Annamária, Détár Enikő, Várady Viktória
Corry néni: Bencze Ilona, Hűvösvölgyi Ildikó
Brill néni: Bajza Viktória, Dobos Judit
Robertson Ay: Németh Gábor, Sántha László
Néleusz/Valentin: Kiss Ernő Zsolt
Rendőr/Northbrook: Barabás Kiss Zoltán/Laklóth Aladár
Parkőr/Von Hussler: Barát Attila/Galbenisz Tomasz
Katie dada/Baba: Wégner Judit