Trendmagazin

Mary Poppins a Madách színpadán

A híres dadus a Madáchba is esernyővel érkezik

2012.05.30 | Kocsis Katica

Szeptember 21-23. között kerül bemutatásra Magyarországon először a Mary Poppins című musical. A darabot elsőként Cameron Macintosh álmodta meg, akit P. L. Travers 1934- es regénye és az 1964-ben bemutatott Disney-film ihletett meg. Most pedig Szirtes Tamásé a feladat, hogy színpadra varázsolja az elbűvölő és az abszolút hibátlan dadus történetét.

Fotók: Madách Színház

Az olvasópróbán a rendező elmondta, hogy igen nagy fába vágták a fejszét, mikor eldöntötték, hogy megalkotják ezt a musicalt. Szerinte Az operaház fantomja című darab óta nem volt ilyen nehéz munkája sem az alkotóknak, sem a színészeknek. Szirtes célja ugyanis nemcsak az, hogy a könyv és a film kedvenc jeleneteit színpadra vigye, hanem az is, hogy visszaadja a Csudálatos Mary varázslatos, titokzatos, misztikus alakját és világát, illetve, hogy hatásosan érzékeltesse az eredeti könyv mondanivalóját is. Szerinte „a Mary Poppinsban olyan csoda történik, amely megérteti, hogy mindenkiben ott az esély a világ jobb megértésére, ehhez csupán gyermekszemmel kell körülnézni.”


A próbán a színészek elénekelték a darabban felcsendülő dalokat, miközben Szirtes Tamás a prózai részeket olvasta fel. A musical szövegét Bárány Ferenc fordította, neki köszönhetőek a humoros beszólások és a nagyszerű dalszövegek. A fülbemászó dallamok pedig Kocsák Tibor tehetségét dicsérik.

Fotók: Madách Színház

De nemcsak e zenei részektől lesz olyan nagyszabású ez a darab, hiszen a Mary Poppins szcenikai megoldása is egyedülálló: négy-öt percenként alakul át a szín, rengeteg forgás, alakulás és változás lesz majd látható a színpadon. A próbán megleshettük a darab díszleteit is: Rózsa István igazán komoly munkát végzett a mesés, dekoratív és állandóan mozgó darabok kialakításakor és az ő kreativitásának köszönhetőek az olyan megoldások is, mint az esernyő formájú vetítővászon vagy a forgó és szétnyíló ház. A színpompás jelmezeket Rományi Nóra rajzolta, ezek még inkább meseszerűvé, varázslatossá teszik majd a darabot. A próbák július 13-ig zajlanak, majd augusztusban folytatódnak, hogy szeptember végére a közönség már egy igazán grandiózus musicallel találkozhasson.

Fotók: Madách Színház

Főbb szerepekben:

Mary Poppins: Mahó Andrea, Oroszlán Szonja, Polyák Lilla
Berti: Csonka András, Sándor Dávid, Szente Vajk
George Banks: Dunai Tamás, Szerednyei Béla, Szervét Tibor
Winifred Banks: Gallusz Nikolett, Ladinek Judit, Koós Réka

Jane Banks: Bakosfalvi Antónia, Hajdu Virág, Koller Virág, Patai Anna
Michael Banks: Bauer Gergő, Berecz Kristóf Uwe, Pál Dániel Máté
Andrew kisasszony: Pándy Piroska, Sáfár Mónika
Bumm tengernagy/Bankigazgató: Koltai János, Lőte Attila
Madaras asszony: Baranyai Annamária, Détár Enikő, Várady Viktória
Corry néni: Bencze Ilona, Hűvösvölgyi Ildikó
Brill néni: Bajza Viktória, Dobos Judit
Robertson Ay: Németh Gábor, Sántha László
Néleusz/Valentin: Kiss Ernő Zsolt
Rendőr/Northbrook: Barabás Kiss Zoltán/Laklóth Aladár
Parkőr/Von Hussler: Barát Attila/Galbenisz Tomasz
Katie dada/Baba: Wégner Judit