Trendmagazin

Mediterrán ízvilág Budapest szívében

Megtanultam olasz rizottót főzni!

2012.09.22 | Bánhidi Dóra

Pár napja ismét kipróbáltam magam egy főzőtanfolyamon, ahová a barátnőm hívott meg. A kurzus a Courtyard by Marriott Budapest City Center szerevezésében zajlik, a szálloda remek éttermében, az Oléo Pazzoban. Bevallom még nem jártam a szállodalánc egyik épületében sem, de öröm volt az a pár óra, amit ott tölthettem, hiszen remek hangulat, kifogástalan kiszolgálás, profizmus és egy nagyon kedves chef fogadott minket!

Fotók: Bánhidi Dóra

Az Oléo Pazzo étteremnek nagyon jó kis nyitott látványkonyhája van, ezért az első benyomásom az volt, hogy biztos Gordon Ramsay egyik híres műsorának a helyszínére érkeztem meg. Kíváncsian figyeltem a mester szakácsok sürgölődését, a bejáratott precíz mozdulataikat, és az ínycsiklandozó ételeket, amiket a legjobb alapanyagokból készítenek el. Miközben épp a fésűkagylóval barátkoztam, amit eddig szintén csak Ramsay műsorában láttam, megérkezett hozzánk az executive chef, Tatár Péter, aki részletesen elmesélte nekünk, hogy miket fogunk azon az estén készíteni.

A menün különböző rizottók szerepeltek, mint például a vörösboros-kacsamelles, fehérboros- fésűkagylós, és vargánya gombás, valamint egy isteni citromos, tejberizses desszert. Én a barátnőmmel, Kosik Petrával alkottam egy párt, aki egyébként a szálloda promóciós munkájában és a tanfolyam szervezésében is segít. Miután Petra felaprította a hagymát és fokhagymát, amit aztán üvegesre dinszteltünk, az edénybe öntöttük a rizottó rizst, amit gyorsan felöntöttünk egy zöldséges alaplével. Miközben vártunk arra, hogy a lé elforrjon, kicsit kifaggattam őt erről az eseményről.


Mióta szerveztek ilyen kurzusokat?

Már lassan egy éve, miden második csütörtökön vannak ilyen kurzusok itt, a Courtyard by Marriottban. Minden alkalommal más tematikát járunk körbe, így bármikor lehet csatlakozni hozzánk. Volt, hogy első osztályú csokiból készítettünk különböző bonbonokat, vagy tengeri herkentyűkből állítottunk össze finom ételeket.

Meddig tart egy ilyen tanfolyam és hányan vehetnek részt rajta?

Átlagosan 8-12 fő vesz részt egy ilyen eseményen, férfiak, nők egyaránt, korhatár pedig nincs. Egy ilyen tanfolyam három, három és fél óra, de azért ez sokszor elhúzódik, mert általában mindenkinek vannak még külön kérdései a Petihez, aki mindig örömmel válaszol is.


Szerintem sokkal jobban megéri egy ilyen tanfolyamra eljönni, mint beülni valahova vacsorázni, hiszen két főre szinte többet fizetsz ki, mint az itteni részvételi díj...

Ez így van, ráadásul itt tanulsz is, amit elkészítettél azt hazaviheted, a recepteket elküldjük e-mailben, így legközelebb már otthon is megfőzheted a finomságokat.

Neked mi tetszik a legjobban egy ilyen eseményben?

Nekem nagyon tetszik ez a helyszín, hogy élőben láthatom egy igazi nagy konyha munkafolyamatát, miközben én is főzök, hogy csapatban dolgozunk, és sok érdekességet is megtudok az ételekről.


Azon az estén kiderült például, hogy a húsokat sütés előtt nem szabad sózni, csak utána, hogy a fésűkagylót nem szabad megmosni, sőt, a felhasználás előtt fel kell itatni a vizet róla, vagy hogy a fagyasztott gombákat pár percig főzni kell, mielőtt elkezdünk dolgozni velük, különben keserű lesz az ízük.

Visszatérve egy kicsit a rizottónkra…miután még nem volt elég puha a rizs, folyamatosan felöntöttük alaplével, majd fehérborral, közben pedig bőszen sóztunk és borsoztunk. Hogy egy kicsit pikánsabb legyen az íze, tettünk még bele sáfrányt is, amit aranyárban mérnek, és jól megszórtuk parmezán sajttal. Ezután következett a fésűkagyló sütése, szigorúan zsírpapíron. Nagyon hamar megsülnek ezek a kagylók, kb. két-két perc oldalanként, és már aranybarnák is. A folyamat közben Peti végig segített mindenkinek, így vele is tudtam egy kicsit beszélgetni az étteremről, amit vezet.


Tatár Péter 19 évesen szakácsként kezdte pályafutását a Budapest Marriottban, majd öt év után Amerikában, Angliában és Hollandiában is fejlesztette tudását, miközben szépen lépegetett felfelé a ranglétrán. Rengeteg tapasztalatra tett szert külföldön, amiket aztán hazatérve most már ebben az étteremben kamatoztat.

Sokan járnak az Oléo Pazzoba?

Többen félnek betérni egy szálloda éttermébe, vagy nem is gondolják, hogy ott lehet egy ilyen hely. Viszont ha bejönnek és megnézik az étlapunkat, akkor kiderül számukra, hogy ez egy bisztró étterem, ami azt jelenti, hogy egyszerű, ízletes ételeket készítünk friss alapanyagokból, viszonylag gyorsan.


Milyen jellegű étterem a tiétek?

Mediterrán! Az egyik specialitásunk például a királyrákos spagetti chilivel, olívával, paradicsommal és bazsalikommal átsütve. Amit a vendégeink még nagyon szeretnek az a kacsamell kucsmagomba szósszal, mert ez a fajta gomba Olaszországban nagyon elterjedt. Ezen kívül, mivel a Marriott amerikai szállodalánc, a bár részlegünkön cheese quesadilla-t, pastramis szendvicset és hamburgereket is felszolgálunk.


Miután megsültek a mi fésűkagylóink és a többiek is elkészültek, már csak a tálalás maradt hátra, na meg a könnyen elkészíthető citromos desszert!

Az Olép Pazzo főzőtanfolyamai általában tematikusak, a szervezők figyelnek arra, hogy az adott hónapban melyik zöldségnek, gyümölcsnek van épp szezonja, vagy hogy milyen ünnep közeledik. Legközelebb, október 11-én például megtanulhatjátok, hogyan kell sushit készíteni házilag! Bővebb információt itt kaphattok.

Kacsás rizottó

Vargányás és kacsamájas rizottó

Fésűkagylós rizottó

Citromos-rizses olasz desszert