Trendmagazin

Meghívó a királyi házasságkötésre

My Big Fat Brit Wedding

2011.03.08 | Szabó Adrienn

Az alcímmel nem szerettem volna egy szintre hozni a Bazi nagy görög lagzi című filmmel Kate és William esküvőjét, azt hivatott érzékeltetni a kifejezés, hogy igen nagyszabású rendezvényre fognak sort keríteni a britek.


Folyamatosan szivárogtatnak ki információt az éhes köznépnek, így a múlthéten már azt is megtudtuk, kik kapnak az arany, dombornyomott meghívókból. A listán, mintegy 1900 fő szerepel, akik részt vehetnek a Királyi Házasságkötésen. Természetesen a nagyit tisztelhetjük a főszervező szerepében, de egyes források szerint Katenek is van némi beleszólása a dolgokban. Végül is magától értetődő, hogy II. Erzsébeté a főszerep az ifjú pár mellett. Azon egyszerű okból kifolyólag ilyen a szereposztás, mert, egy: ő a királynő, kettő: ha már a nevét adja valamihez, nem mindegy, hogy milyen az a rendezvény. Arról nem is beszélve, hogy mindenki tudja, hogy a herceg milyen oltári bakikra képes; nem adhatott unokájának szabad utat egy oltári bakira, míg megy az oltár felé. Kate is megjárta a hadak útját a csodanagyival és minden bizonnyal nagyon örül, hogy nem őt tisztelheti az anyósa személyében. De még csak véletlen sem szeretném sérteni Őfenségét, csak arra próbáltam utalni, hogy rendesen le lett csekkolva, ki lesz Károly menye.

Szerdán és csütörtökön a Királyi Kamarás jóvoltából – aki jelenleg esküvőszervező asszisztensként funkcionál – minden meghívotthoz eljutott a csinos kis levél, a hivatalos uralkodói pecséttel ellátva, világosbarna borítékokban. Eddig teljesen titkos volt, hogy kik lesznek a meghívottak közt, most azonban már van némi információnk a listáról. Egy biztos, mindenki ott lesz, aki számít, nézzük csak, kik számítanak!

A felsorolást talán a legfontosabbakkal kezdeném, a családdal. Jöjjenek az első soros vendégek, akik közt szerepel II. Erzsébet és férje, Fülöp Herceg. Majd közvetlen mellettük foglal helyet Károly Herceg, az örömapa szerepében és Camilla. Hogyan is maradhatna ki az öcsike – Harry - a képből, aki a legjobb testvér és barát személyében vesz részt a házasságkötésen. A menyasszony büszke szülei, Michael és Carole képviseltetik magukat a másik oldalon és Kate testvérei, Pippa és James, akik udvarhölgyük kíséretében ülik végig a ceremóniát. Diana ágáról a nagynénik és nagybácsik is szerepelnek a listán, valamint nagyjából 50 fő a Brit Királyi Család színeiben. További 40 fő pedig külföldi királyi családok tagjaiból áll össze, ami viszont meglepő, hogy Sarah Ferguson nem szerepel egyik csoportban sem. Amennyiben elfogadja a meghívást, úgy a vendégek közt tudható több főméltóság a Közel-Keletről, a Japán Császár; Malaysia, Tonga és Thaiföld Királyai, valamint a Spanyol, Holland, Norvég, Svéd, Dán és Belga uralkodói ház tagjai. 80 vendég pedig William jótékonysági alapítványainak a képviseletében vehet részt a Királyi Esküvőn. Többek közt a már Diana által is támogatott Royal Mardsen Kórház, valamint több árvákat támogató egyesület vezetőségi tagjai.

A parlamenti képviselőknek is kijár most a jóból, így a kormány részéről 200 szerencsés megtisztelheti jelenlétével az ifjú párt. A külkapcsolatokat nem csak a vezetőréteggel, hanem a diplomáciai munkatársakkal is ápolni kell, így felkerült a listára pár nemzetközösségi ország diplomatája. Megvoltak a királyok, császárok, kormányfők, miniszterelnökök már csak pár egyenruhás hiányzik a képből! De róluk sem feledkeztek meg, így több, magasabb rangú brit katona tiszteleghet a Királyi Család előtt április 29-én. A család és a barátok létszáma megüti az 1000 főt, aminek nagy része a St Andrews Egyetem diákait foglalja magába. Ilyen sok ember között pedig fel se tűnik, hogy a hűség jegyében ott lesz, három nem éppen oda illő személy. A három nem oda illő személy alatt Jecca Craiget, Olivia Huntot és Rupert Finchet értem. Ha régebben is nyomon követtétek a finom kis sztorikat a fiatal párról, hallhattátok ezt a három nevet is, ugyanis ők az exek – pontosabban az exek, akikről tudunk.


Na, de olvassunk bele kicsit a meghívóba. Próbáltuk abban a hivatalos hangnemben lefordítani magyarra azt, ami az Uralkodói Pecsét alatt áll. A meghívó szövege így nagyjából ez: A Királyi Kamarás, a Királynő által reá ruházott hatalmánál fogva, meghívja (itt áll a meghívott neve), Ő Királyi Felsége William Wales Hercegének és Miss Catherine Middletonnak, a Westminster Apátságban, 2011. április 29-én, (pénteken) 11 órakor tartandó házasságkötésére. Majd kicsit lejjebb kitérnek a megjelenésre is. Nincs ám sok választás: egyenruha, öltöny, vagy zsakett az uraknak. A hölgyeknek meg ahhoz illő ruha – gondolom én.

Eljutottunk odáig, hogy mindenki visszajelzett azzal kapcsolatban, hogy megy avagy sem, majd megjelent csinosan az esküvőn, mi jön utána? Először is II. Erzsébet, 600 fős vendégserege fogja ellepni a Buckingham Palota legdíszesebb termeit, egy állófogadásos ebédre. Majd, jön az igazi lakodalom, hogy valahol a mű bájolgáson, szájzsibbasztó kézcsókokon, vádlit görcsöltető pukedliken túl is jól érezhessék magukat a vendégek. Itt a kör leszűkül 300 főre a tervek szerint, és innentől mindenki az örömapa, Károly vendége egy felejthetetlen partyra. Reméljük nem lesznek a fenyegetések ellenére kirobbanó formában a vendégek, se nem füstölik ki őket a palotából, mi minden esetre szurkolunk, hogy minden békésen és felejthetetlenül jól zajlódjon le.

Most pedig indulhat a visszaszámlálás a nagy napig, amiről reméljük módunkban áll majd beszámolni.