Trendmagazin

Megnyílt a Szamos Gourmet Ház

Mi is ott voltunk a megnyitón

2011.11.29 | Kocsis Katica

A mai napon nyitotta meg kapuit a Szamos új üzlete a Vörösmarty téren, mely már nemcsak a csokoládé és a marcipán rajongói számára nyújt örömet, hanem azok is élvezetet lelhetnek benne, akik különleges ételeket szeretnének elfogyasztani vagy egy kicsit bele akarnak kóstolni a bonbonkészítés rejtelmeibe.

Fotók: Szamos Gourmet Ház

Egy igazán grandiózus épületben kapott helyett a Szamos új zászlóshajója, a Gourmet Ház; belső tere is tökéletesen illeszkedik a megújuló tőzsdepalota elegáns környezetébe. Az ajtón belépve egy világos, otthonos fényekkel átszőtt térben találjuk magunkat. A falakat világos márványborítás fedi, a sötét színű biedermeier bútorok pedig csak erősítik a terem meghitt hangulatát. Az ablakokkal áttört falról három, porcelánlapokból összeállított nő tekint vissza ránk, akiket Domé Eszter álmodott meg. Ezek a porcelánhölgyek egyszerre közvetítik Szamos és Herend hagyománytiszteletét és megújulásra nyitott, modern lendületét. A dekorációban is fontos szerepet kap a két vállalkozás barátsága: egyes polcokon herendi porcelán csészék, tányérok bújnak meg, a porcelánhölgyek herendi “öltözékeket” viselnek és néhány desszert ajándékdobozát is ezek a kincsek díszítik.


Az első Szamos marcipánrózsa elkészülte óta 75 év telt el, ebből a rózsából pedig egy hatalmas vállalkozás bontakozott ki. A mai megnyitón a család négy generációja együtt örült a közös sikereknek és az új üzlet szépségének: az alapító 90 éves felesége és dédunokái egyaránt jelen voltak e fontos eseményen. A család tagjait Gundel-Takács Gábor faggatta, aki többek között arra is kíváncsi volt, hogy miben jelent mást ez az üzlet a többihez képest. Szamos Gabriella, az alapító lánya elmondta, hogy valami igazán nagyszabásút szerettek volna létrehozni: már nemcsak egy hagyományos cukrászdáról van szó, hiszen az étlapon minden alkalomra találunk kedvünkre valót. Itt elfogyaszthatjuk a reggelinket, legyen az egy egyszerű kávé-sütemény páros vagy akár egy tartalmas angol reggeli, de meg is ebédelhetünk, hiszen a konyha délben ebédmenüt és bisztró jellegű a'la carte fogásokat kínál. Így már nemcsak a csokoládé és a marcipán kap helyet ebben a csodás üzletben, hanem a saláták, bagettek és tradicionális magyar fogások is felkerültek az étlapra. Ezenkívül ha igazán szenvedélyesek vagyunk, akkor be is iratkozhatunk a Csokoládéiskolába, ahol a résztvevőként eszközeivel, technológiájával és néhány mesterfogást is elsajátíthatunk. belekóstolhatunk a bonbonkészítésbe, megismerkedhetünk a csokoládégyártás


A megnyitón került sor Artúr üdvözlésére is. Ő egy bolygatógép, aki igen intelligens, hiszen képes arra, hogy üreget fújjon a csokoládéba, így képes mikulást, bárányt, tojás és nyuszit is gyártani. A megnyitó alatt csak egy pillanatra lett lámpalázas, amikor egy sor mikulást dobott le magáról, de ezt követően eléggé higgadtan viselkedett. A hátsó teremben helyet foglaló csokoládés lány viszont mozdulatlanul tűrte a vizslató tekinteteket: nyugalmát azoktól az emberektől kölcsönözhette, akik 800 órányi munka során hatalmas türelemmel formálták meg 70 kilogramm marcipánból. Miután megcsodáltuk az üzlet e két figuráját, Máthé Barnabást csokoládémestert kísértük figyelemmel, aki különleges bonbonokat készített a számunkra. A megnyitó lezárásaként egy nagyszerű ebédre invitáltak minket, ahol felvonultatták a Gourmet Ház fogásait, így többek között megkóstolhattuk a ház egy különlegességét is a csilis-csokis bélszínt, tökpürével, mely étel tökéletesen tükrözi a ház eleganciáját és magas minőségét.