Trendmagazin

Megnyílt a World Press Photo 2012

A WPP 2012-es pályázatára 124 ország 5247 fotográfusától érkeztek felvételek

2012.09.28 | MTI/TM

Megnyílt a World Press Photo 2012 pályázat legjobb képeit felvonultató kiállítás csütörtök este a Néprajzi Múzeumban, ahol a látogató a 2011-es év emlékezetes pillanatait megörökítő 167 képpel találkozhat.

A 21. században a film és a fotó az a két médium, amely a leginkább képes bemutatni, hogyan élnek tőlünk távoli vidékek lakói - mondta a kiállítást megnyitó kultúráért felelős államtitkár.

The jump (Henrik Brunnsgård)

L. Simon László hozzátette, a Magyarországra immár 35 éve rendszeresen eljutó World Press Photo kiállítás is egyfajta kulturális híd szerepét betöltő vállalkozás, amely végigvonul a világ számos pontján, hozzájárulva egymás jobb megértéséhez. A WPP 2012-es pályázatára 124 ország 5247 fotográfusától több mint 101 ezer felvétel érkezett, ezek közül a nemzetközi zsűri 63 fotóstól 167 képet választott ki - emlékeztetett.

Battle for Libya (Rémi Ochlik)

L. Simon László megjegyezte: reményei szerint Kertész, Capa, Munkácsi Márton és Moholy-Nagy országában belátható időn belül megnyílik a Magyar Fotográfia Múzeuma, amely a kormányzat tervei szerint az új múzeumi negyed része lesz. Leo Linscheer, a budapesti Holland Nagykövetség kulturális attaséja felidézte, hogy a World Press Photo 1955-ben alakult meg Amszterdamban, olyan független, nonprofit szervezetként, amelynek célja, hogy a fotózsurnalizmus fejlődése mellett elősegítse az információ szabad áramlását.

Ironman World Championships (Donald Miralle, Jr.)

A WPP utazó kiállítások anyagát minden évben milliók látják világszerte - hangsúlyozta a diplomata, hozzáfűzve: a szervezet egyben szakmai műhely is, amely workshopokat és szemináriumokat is szervez az érdeklődők számára. Erik de Kruijf, a World Press Photo projektmenedzsere arról szólt, hogy a háborúkat, forradalmakat, bűnügyeket bemutató sajtófotók brutalitása miatt sokszor bírált kiállítás nem a fájdalmakkal kívánja szembesíteni a nézőt, hanem az újságírás és a fényképész felelősségéről, demokráciáról, vallásról, társadalomról kívánja elgondolkodtatni a látogatót.

Lucha libre at La Loba (Tomasz Gudzowaty)

Révész Tamás szervező kiemelte a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megrendezett, október 28-ig látogatható kiállítás idei újdonságát: azt a szobát, amelyben a közönség a WPP hatalmas archívumát böngészheti számítógépeken.