Trendmagazin

Megnyit a Hegyvidék Központ

Környezetbarát kialakítás, zöld tető

2012.10.12 | MTI/TM

Megnyílik pénteken az ötmilliárd forintos beruházással elkészült Hegyvidék üzlet- és szolgáltatóközpont Budapesten. A 6.900 négyzetméteres létesítményt másfél év alatt építette fel a Wing Zrt.


Váczi János, a XII. kerület (Hegyvidék) polgármester-helyettese elmondta: az Apor Vilmos tér közelében, egy elhanyagolt piactér helyén felépült üzletközponttal kapcsolatosan az önkormányzat elvárása az volt, hogy ne növelje az átmenő forgalmat, a parkoló a föld alá kerüljön, az épület pedig környezetbarát legyen. A fővárosban az idén ez az egyetlen átadott üzletközpont. A beruházáshoz 50 százalék feletti hitelt nyújtott az osztrák Hypo Noe Gruppe Bank AG. - válaszolta az elnök-vezérigazgató az MTI kérdésére.


A teljes bérbe adható területből 5.200 négyzetméter az üzleti, 500 négyzetméter a vendéglátási célú, és 1.600 négyzetméter az irodai rész. A kétszintes mélygarázsban 200 autónak jut hely. Aki elektromos autóval érkezik, az a bevásárlás alatt feltöltheti a kocsiját - mondta Mucsi György, a WING Zrt. vezérigazgató-helyettese. Az átlagos bérleti díj az üzleteknél és a vendéglátóhelyeknél havi 30 euró négyzetméterenként, míg az A-kategóriás irodánál 16 euró, az üzemeltetési költség pedig - szintén havonta és négyzetméterenként - 1.000 forint.


A bérbeadás jelenleg 85 százalékos, de az év végére teljes lesz - számolt be Balassa László, aki a projektet vezette, elkészülte után pedig igazgatja a központot. A bérlők között van a CBA Príma, a Líra könyvesbolt, az OTP Bank, egy gyógyszertár és a Príma pék is. A központ 200 embernek ad munkát.


A létesítmény környezetbarát jellegéről az előminősítés már elkészült. Az alkalmazott zöld technológiák között van a zöld tető, újrahasznosítják az eső- és kézmosó vizet, az éttermek szennyezett mosogatóvizéből pedig leválasztják a zsírt.