Trendmagazin

Megvonták a Zeppelin-ház engedélyét

Jogerős ítélet született

2011.05.13 | Molnár Gergely

A Fővárosi Bíróság semmisnek mondta ki a Zeppelin projekt első és másodfokú elvi építési engedélyét, továbbá a hatóságot új eljárás lefolytatására kötelezte. Csipak Péter nagy álma komoly akadályba ütközött.

Mégsem épülhet?

Sok támogatója és ellenzője volt az ötödik kerületi terveknek, melyről korábban is írtunk, a látványtervek alapján több házat is lebontottak volna a Bécsi utcában és helyükre egy nagy épületkomplexumot akartak emelni. A Budapest Világörökségéért Alapítvány perelte be Csipak Péter terveit és a bíróság döntött, indoklásuk szerint műemléki jelentőségű az egész ötödik kerület, tehát az UNESCO világörökségi terület része, az eljárásba be kellett volna vonni a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt is, ezt jogszabály írja elő kötelezően.

Csipak Péter beruházását nem várt akadályok nehezítik

A közvéleményt megosztó, léghajóra emlékeztető épület megvalósítása végleg elakadhat, elképzelhető, hogy megsemmisül a Zeppelin, holott még csak a tervekben szerepel és korábban több hatóság engedélyét is megszerezte. Ellenzői szerint nincs helye egy ilyen beruházásnak a belvárosban, hiszen alapvetően meghatározta volna a kerület arculatát, mások viszont Budapest új látványosságát látták benne.

Az ügy további alakulásának részleteiről még beszámolunk.