Trendmagazin

Mi történt Taylor Lautner karrierjével?

Egy brutális kezdés után kudarcok vitték le a színész értékét

2016.11.14 | Munkatársunktól

A Twilight sikere nyomán pillanatok alatt világsztár lett, sokan Hollywood új üdvöskéjét látták benne. Aztán szép lassan eltűnt, új filmjei sem váltották be a reményeket. Vajon mi történhetett?

1. A Twilight-őrület lecsengett

Taylor Lautner és Kristen Stewart a Twilight-ban

Taylor két társ-főszereplője, Kristen Stewart és Robert Pattinson okosan intézte a karrierjét. Miközben még a franchise-t forgatták, mindketten szerepeltek más filmekben is, például Kristen a 2009-es Adventureland című filmben, Pattinson pedig a 2011-es Water For Elephants című moziban. Ennek köszönhetően, a páros a Twilight utáni időszakban könnyebben talált más szerepeket is magának. Ezzel szemben Lautner azonban csupán egyetlen kis mellékszerepet kapott a 2010-es Valentine’s Day című mozifilmben, hogy mégis történjen valami, a Twilight filmek között. A The Hollywood Reporter egyik forrása így nyilatkozott: „Nem egyszerű egy akkora árnyékból kikecmeregni, mint amilyet a Twilight jelent a színészeinek. De még mindig elég fiatal. Itt az idő Taylor számára, hogy többé váljon, mint Jacob, és kiessen ebből a szerepből.” Sajnos talán már túl késő Lautner számára, hogy el tudjon menekülni a természetfeletti dráma okozta árnyékból.

2. Egy másik szexi vérfarkas hamar a helyébe lépett

Az összes olyan Twilight fan, aki ténylegesen a Jacob csapatának drukkolt, hamar talált más szexi vérfarkast, akiért rajonghat. Dylan O'Brien egyesek szerint egy picit hasonlít Lautnerre, és történetesen az MTV Teen Wolf sorozatában játszik, de az ő színészi karrierje lényegesen jobb. Emellett, O’Brien elég nagy sikereket ért el az akciósorozatával, melynek az első részében, a 2014-ben megjelent The Maze Runner-ben a főszerepet játssza.

3. Az első igazán sikeresnek vélt filmje borzasztó volt

Lautner neve volt az igazi védjegy a 2011-es Abduction sikeréért, de a film egyáltalán nem volt olyan jó, mint amilyennek várták. A kritikákban teljesen lehúzták, a Metacritic-en egy gyenge 25 pontot, a Rotten Tomatoes-nál pedig csupán 4%-ot ért el. Ez azonban önmagában nem lenne olyan rossz statisztikailag, ha a jegypénztárakban jobb számok születtek volna, de a film összesen 28 millió dolláros büdzsét termelt az Egyesült Államokban, mely még a 36 millió dolláros költségvetését sem hozta vissza. „Az első filmje ugyan nem sikerült olyan jól, de ez azonban nem indokolja automatikusan azt, hogy a többi sem lesz jó” - nyilatkozta egy bennfentes.

4. Túl drága

Az Abduction bukás lett

A stúdiók nem látják azt, hogy Lautner megérdemli azt a pénzt, amit ő gondol hogy kellene kapnia egy szerepért, és talán igazuk is van ebben. Egy forrás elárulta a Vulture magazinnak, hogy William Morris nagyon jó munkát végzett azzal, hogy elhitette Hollywooddal, hogy ő lesz a következő nagy filmsztár. Sajnos azonban még William Morris sem tudta egyformán meggyőzni a nézőközönséget erről. Lautner az Abduction című filmért 5 millió dollárt kért. Amikor a film teljesítményét meglátták, a stúdiók már nem tartották indokoltnak, hogy 7,5 millió dollárt fizessenek azért, hogy a színész játsszon a Stretch Armstrong című filmben, vagy hogy 10 millió dollárt fizessenek neki a bibliai történet feldolgozásáért, a David and Goliath című film szerepéért. Mindkét film elkészítését jegelték előre nem meghatározott időre. Egy másik forrástól származó információ, melyet szintén a Vulture magazinnak mondtak: „Emlékszem amikor az Universal stúdió társelnöke, Donna Langley elhívta a Stretch Amstrong meghallgatására, azt mondta róla: Ő az igazi! –én pedig azt gondoltam hogy mi alapján gondolja ezt? A Twilight miatt?”

5. A színjátéka nem az igazi

A legtöbb sztár számára a színészkedés együtt jár bizonyos szerepbe való beleéléssel, és jó színészkedéssel, ami nemcsak abból áll, hogy jól tudjuk levenni a pólónkat. Amikor azonban Lautnertől azt várták, hogy valami újat is alakítson, akkor már nehézkessé váltak számára a dolgok. Az Abduction című film értékelése nem volt éppen kegyes, többen is emlegették, hogy Taylornak nincs meg a megfelelő képessége a színészkedéshez. A Movieline-tól Alison Wilmore a következőképp fogalmazott: „Ez lehetett az első film amit valaha láttam, ahol és amikor egy színész elgondolkodva az állára teszi a kezét, de annyira kínosan, hogy már attól tartottam hogy szemen böki magát.” A The Village Voice szerint „Taylor úgy néz ki, mintha egy idegen próbálná őt alakítani.”

6. Senki nem vette meg a mosolyát

Lautnernek már nagyon sok híres barátnője volt, akikkel gyanúsan kényelmes időpontokban mutatkozott. Éppen akkor randizott Lily Collinsszal, amikor 2011-ben az Abduction című filmet promózták. Amikor már ez az egész nem jelentett annyira sok izgalmat, a US Weekly címlapra tűzte a szakításukat, éppen egy héttel a film premierje előtt. Amikor kapott egy cameo-t a Nagyfiúk második részében, a Life & Style magazin megjegyezte, hogy Maika Monroe-val randizik röviddel azután, hogy a film a mozikba került. Szintén randizott a Tracers egyik főszereplőjével, Marie Avgeropoulosszal, de az E! Online bejelentette, hogy röviddel a film debütálását követően szakítottak. Lautner legismertebb fellángolása Taylor Swift volt, akivel 2009 végétől 2010-ig randiztak. Vajon miért gyanakodhatunk ezen párosítások hallatán? Mert azonnal szakítottak, miután 2010-ben bemutatták a Valentine’s Day című filmet, és ő volt az egyetlen férfi, akiről Taylor Swift nem írt dühöngő – bosszús szakítós számot. Tény, hogy valójában elvileg barátságosan oldották meg a szakítást, melyről még az MTV híradójában is szó volt. Ez pedig nagyon nem jellemző az énekesnőre, különösen akkor, ha tényleg igazi volt a kapcsolat kettejük közt (tipp: talán nem volt az).

7. Hogyan tudja vajon mindezt megfordítani?

Taylor a Scream Queens második évadában

Lautner úgy tűnik, hogy okos döntéseket hozott az utóbbi időben. Ha a jegypénztári bevételeket nézzük, de nem kritikusan szemléljük, akkor a 2013-as Grown Ups 2 sikere, és Adam Sandler meghozta neki a Netflix kínálatát, a 2015-ös The Ridiculos 6 című filmmel. Azóta Lautner már megnyert magának egy visszatérő szerepet a BBC egyik vígjátékában, a Cuckoo-ban, ahol a vicces oldalát meg tudja mutatni. Talán a legnagyobb reménysugár számára (és rajongóinak is) a Scream Queens második évadában kapott szerepe, ami visszarepítheti őt az A-listás színészek közé. És habár úgy tűnik, hogy már lekésett a „buliról”, nemrég csatlakozott az Instagramhoz is, ami manapság elég fontos egy fiatal sztárnak.