Trendmagazin

Mielőtt még elnökök lettek volna...

Amerikai elnökök, akik eredetileg egész más pályán indultak el

2011.07.19 | Szabó Adrienn

Mindenki elkezdi valahogy a karrierét, nincs ez máshogyan egy ünnepelt sztárral, egy milliárdossal, egy igazgatóval, sőt egy elnökkel sem. Kicsit kutassunk az amerikai elnökök múltjában! Honnan indultak el, hogyan kezdték pályájukat, hogyan lettek az egész világ életét meghatározó elnökök?

George Washington


Kivel is kezdhetnénk mással, mint George Washingtonnal, az Amerikai Egyesült Államok első elnökével. Karrierét földmérőként kezdte. Korbéli eszközök, korbéli dokumentálási forma, a mai terepnél sokkal keményebb mérési területek. Az előző mondattal arra próbáltam utalni, hogy korántsem volt ez egy laza, irodában lötyögős meló már akkor sem. Tűzön ugyan nem, de vízen át küzdötte magát a célig, ugyanis a folyók és tavak feltérképezése is a feladatai közt szerepelt. 1749-től az ország fő földmérője lett, ekkor évekig tartó kemény munkájáért hálából megjutalmazták egy olyan földterülettel, amit ő maga választhatott ki. Így, nyílt lehetősége arra, hogy Virginiaban telepedjen le. Sikerének kulcsa a kemény és szorgalmas munka volt a hatalomra jutásig.

Thomas Jefferson


Jöjjön egy ezermester. Thomas Jefferson, Amerika harmadik elnöke mindenhez értett és minden érdekelte. Reál vagy humán, teljesen mindegy volt; míg hozzá tudott szólni filozófiai okfejtésekhez, addig simán megoldott bármilyen matematikai vagy fizikai bonyolult képletet. Nem okozott neki gondot egy kis történelem, vagy metafizika sem. Mindezekről akár több nyelven is faggathattuk. Elég hamar ismertté vált sokszínűségéről, mindenki más vonatkozásban hozta fel a nevét. A politikuson túl, egy kertészmérnök, egy építész, egy régész, egy paleontológus és egy igazi feltaláló élt benne. Akinek ez nem elég, annak utolsó esélye a közös pont megtalálására a zene volt, amihez Jefferson szintén értett. Érdekességként megemlíteném, hogy sokszínűsége ellenére tudásával nem villogott soha, csak két alkalommal tartott beszédet elnöksége alatt.

Abraham Lincoln


Miből lesz a cserebogár, vagy a 16. amerikai elnök? Vegyesbolt tulajdonosból, aki teljesen szakmába vágó módon postásnak csap fel, majd a teljes térséget kiismerve simán elmehetett megyei felügyelőnek, hogy még színesebb önéletrajzot írhasson autodidakta módon elsajátította az ügyvédi szakmát. Innentől egyenes út vezetett az elnöki pályáig, de kinek is? Nos, Abraham Lincoln volt ez a színes önéletrajzos fickó. Pályaválasztása tökéletes volt, a párválasztására viszont nem mondanám, hogy hibátlanul döntött Mary mellett. Az elnökasszony nem ismert határt sem anyagi, sem érzelmi téren. Képes volt egy hónapban 500 cipőt vásárolni, majd adományokat osztani a katonai kórházban, végül lazán átváltott egy új érzelmi sávra és hisztérikus rohammal zárta az előadást. Lincoln feladata így nem csak egy állam igazgatása volt, hanem egy heves természetű feleség kordában tartása.

Herbert Hoover


Még hogy a diplomásoknak nem megy a munka gyakorlatban, csak papíron. A most következő elnök, Herbert Hoover fog erre rácáfolni. Geológiai diplomát szerzett, ezt követően bányamérnöki területen kezdett el dolgozni. Őt is az arany hozta leginkább lázba, de nem vetette meg a kemény munkát sem. Bányászati vezetővé fejlődött, majd több állami munka elvállalása után független bányászati tanácsadó lett. Ebből a pozíciójából indult el az elnöki címhez vezető úton és érte el célját.

Ronald Reagen


Ronald Reagen elnök, mint a 40. amerikai elnök politikai pályára lépése előtt is milliók számára ismert volt. Több mint 50 filmben találkozhattunk az arcával, bár többnyire a hangjával töltötte meg a teret. Rádiósbemondóként és sporteseményeken szakkommentátorként vált igen híressé és népszerűvé Reagen elnök. 1937-ben szerződést írt alá a Warner Brotherssel. Édesanyja egyedül nevelte őket, rossz anyagi körülmények közt éltek, így a fiatal Ronald kénytelen volt munkát vállalni, nyaranta vízimentő volt – Baywatch- os srác.

Az Amerikai Egyesült Államok elnökeinek nagy része a semmiből építette fel karrierét. Kőkemény munkával, tanulással jutottak vezetői pozíciójukba. Ezek az emberek tényleg letettek valamit azért, hogy egy egész nemzet élére állhassanak.