Trendmagazin

Mit eszünk az új esztendőben?

Gasztrotrendek 2013-ban

2013.01.10 | Boskovics Bianka

Táplálkozásunk kiemelt szerepet játszik mindennapjainkban. Képzeljük csak el a frissen roppanó kenyér héját, a meghitten gőzölgő húsleves illatát, a szaftosan omló húst, majd az étkezést megkoronázó Nagyi-féle süteményt! Bár minden kort meghatároz annak konyhaművészete, ma különösképp reneszánszát éli. Hódít az újszerű és autentikus elemeket ötvöző reformkonyha, a piacok minden égtáj egzotikus jellegzetességeit felvonultatják. Egy szó, mint száz: ételkultúránk változásban van, ne maradjunk le róla!


Zéró allergén, vega-és biokaja

Jelszó: Fő az egészség! Egyre rohamosabban növekszik az ételallergiások száma a népességben. A legkülönfélébb anyagok válthatnak ki kellemetlen panaszokat. Leggyakrabban a tejtermékek, gabona-és mogyorófélék, a szója, és a tojás. Ennek kiküszöbölésére terjedőben vannak az ilyeneket szigorúan mellőző termékek. Sőt, a nem allergiások is egyre gyakrabban veszik le őket a polcokról! Hasonló okok miatt már évek óta töretlen sikernek örvend a bio táplálkozás. Vitamindúsabb, környezet-és emberkímélőbb, netalántán finomabb is. Érthető a lelkesedés. Megint mások a húsról való teljes lemondást hirdetik, legtöbben erkölcsi érvekre és élettani hatásokra hivatkozva. Híres vegetáriánus volt Platón, Abraham Lincoln, Leonardo da Vinci és a zseniális Albert Einstein is. Napjainkban többek között Gwyneth Paltrow, Natalie Portman, Brad Pitt és Richard Gere szélesítik táborukat.


Távoli tájakon

Mióta az információáramlás ily, korábban nem tapasztalt méreteket öltött, megnyílt az út a legegzotikusabb táplálékok felé. Ennek következtében az ínyencek így gondolkodhatnak: Mit együnk? Valami csípőset vagy inkább édeset? Esetleg a kettőt egyszerre? Ma már olyan alapanyagokat is beszerezhetünk, amelyeket korábban nem is remélhettünk. Ilyen a paradicsomszerű tomatillo, a Dél-Amerikában elterjedt quinoa vagy akár a halványrózsaszín, zamatos licsi. Továbbra is rendkívüli népszerűségnek örvend a magyar gyomornak is igen laktató, tüzes mexikói konyha, ahonnan még a kaktusz sem hiányzik, hasonlóképp a fűszeres indiai, a kellemes távol-keleti és a fahéjjal és szegfűszeggel pikánsabbá tett húsételekben bővelkedő arab konyha.


Molekuláris gasztronómia

Kémia és fizika a tányér körül? Bizony, a molekuláris gasztronómia erre utal. Itt nem csupán elméleti síkon vagy egy science fiction regény lapjain folynak a műveletek, hanem egyre több patinás luxusétterem kínál fogyasztásra hasonló étkeket. A jócskán utópisztikus konyhaművészetnek magyar vonatkozása is van, alapjainak megalkotásában jelentős szerepet játszott Kürti Miklós fizikus. A konzervatívabb lelkületűek arcára bizonyára fintort csalnak a kémcsövek, a különféle üvegcsék és sejtelmesen gőzölgő folyadékok a konyhaasztalon, a bátrabbak viszont megkóstolhatják a rántotta ízű fagylaltot, a zseléből készült szőlőfürtöt vagy akár a hajlékony csokoládét.