Trendmagazin

Mitől ilyen gazdag Dubai?

A teljes bevételnek összesen csak 7 százalékát teszi ki az olaj

2014.01.24 | Munkatársunktól

Szinte mindenki ismeri Dubait, és a várost körülölelő hatalmas kiterjedésű gazdagságot. A legtöbb ember azt gondolja, hogy Dubai azért lett ilyen gazdag, mert a világ olajkútja, a Gulf mellett található, azonban a 100 milliárd dolláros állami bevétel nagy része az olyan virágzó területeknek köszönhető, mint az ingatlanok, légitársaságok, és kikötők. A teljes bevételnek összesen csak 7 százalékát teszi ki az olaj, a bevétel többi része a komolyabb ipari, valamint területi beruházásokból áll.


Az állam folyamatos fejlődésének az oka talán az lehet, hogy Dubai irányítói elfogadták a nyugati módszereket. A korai 1980-­as években úgy tűnt, hogy a város nem fogja tudni hosszú távon felvenni a versenyt, hiszen akkor még csupán az olajüzletre koncentráltak. Később az ingatlanbefektetések alapjait is lefektették, melyek ma már az arab gazdaság gerincét képezik. A 2000­-től elkezdődött számos nagyobb ingatlanfejlesztés, mely nagy lendületet adott a gazdaságnak.


Ugyancsak 2000­-ben megnyílt a Dubai Internet City, ahová az ország minden területéről hívtak ügyfeleket, akik segítettek Dubai üzleti fellendülésében. Az InfoTech hub teljesen adómentes volt, és számos befektetőt vonzott, míg végül 2003­-ban már a külföldi befektetők is észrevették az országot, és elterveztek számos befektetést. Ekkoriban épültek fel az olyan, manapság már jelentős épületek, mint a Burj Khalifa, melyet az Emaar Properties hozott létre, a Dubai Marina, a Jumeirah Village, valamint a Burj Al­ Arab, mely a világ legdrágább hotelje.


A Burj Khalifa, melynek 1,5 milliárd dolláros építési költségei voltak­, még a mai napig a legmagasabb épület a világon, és ez igencsak megnövelte a város bevételeit az idegenforgalomnak köszönhetően. Ezt követően a pálma sziget is egy újabb szintre emelte a várost, azonban 2008 óta a városnak több problémával kellett szembenéznie. A hirtelen kialakult hitelválság arra késztetett számos befektetőt, hogy a félkész projektjeiket hagyják abba, ennek következtében pedig az ingatlanok árai is jelentősen csökkenni kezdtek. Lassan, de biztosan azonban napjainkban a város már kezdi visszanyerni újra lendületét, és az elhelyezkedése, valamint közelsége Európához és Ázsiához is segít majd neki abban, hogy üzleti kapcsolatokat teremtsen, és tartson fönn.