Trendmagazin

Mitől lesz valaki szép napjainkban?

Szakértők a modern testkultuszról

2012.12.18 | Kocsis Katica

Koronként eltérő, hogy milyen típusú nőket, illetve férfiakat tartunk szépnek. De mégis: mi az, ami széppé tesz minket és igaz-e, hogy ha szépnek érezzük magunkat, akkor magabiztosabbak is leszünk? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Takács Nóra szépségszakértő Mikulás napján a Symbol Budapestben, ahol a téma több szakértője is összegyűlt.

A kerekasztal-beszélgetés során elsőként maga a szépségideál fogalma került elő, melyet Dr. László Zsolt plasztikai sebész definiált a számunkra. Szerinte a nőideált az a hölgy testesíti meg, aki teljesíti az adott társadalom vagy kor széppel kapcsolatos elvárásait. Simonovics Ildikó művészettörténész és viselettörténet kutató azt is kifejtette, hogy minden kornak, sőt minden kultúrának megvan a maga ideális szépsége. Az ókori görögöknél például az az ember számított szépnek, akiknek harmonikusak voltak az arcvonásai, szimmetrikusak az arányai. A barokk kor ideális nőtípusa ezzel szemben a telt idomú, gömbölydedebb asszony volt, aki a jólétet, a bőséget testesítette meg. Simonovics Ildikó szerint ez a rubensi eszménykép nagyban hasonlított az első nőideál, a willendorfi Vénusz arányaihoz. Érdekes azonban megfigyelni, hogy e szobor esetében az arc kidolgozása hiányzik: az őskori ember számára a szépség nem a nő arcában volt jelen, hanem a termékenységet szimbolizáló testrészeiben.

'Párductestű' modell: Naomi Campbell

Takács Nóra a következőkben a trendek egyre gyorsabb változására hívta fel a figyelmet, amit nemcsak a művészettörténész, hanem Balogh Mia sztártrendfigyelő is megerősített. Régen évszázadok alatt jutott el a divat az egyik helyről a másikra, hiszen a felöltöztetett agyagbábukat csak szekéren vagy hajókon tudták szállítani. A 20. században azonban a divat már évtizedek alatt átalakul, korunkban pedig mindössze néhány évig tart egy-egy irányzat. Ez persze nem meglepő, hiszen az információáramlat is nagymértékben felgyorsult. Rohamosan változik a kifutón megjelenő modellek testalkata is. A 80-as években például jórészt a párductestű, nagyon nőies manökenek hódítottak, akik sportosak és csinosak voltak, majd jött Kate Moss extrém soványságával és elkezdődött a túl vékony, anorexiás modellek kora. Ma pedig már ők is leáldozóban vannak, hiszen újra “divatba” jönnek a normális testalkatú modellek is, sőt a túlsúlyos szép lányok is több kifutóra felléphetnek.

Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus szerint nemcsak a normális testalkatnak van nagy divatja, hanem a telt ajkak és a nagy szemek is szépnek számítanak korunkban, hiszen ezek mind az illető befogadókészségére erősítenek rá. De szerinte a túl szép, túl tökéletes lányok kora lejárt, hiszen a férfiak ma már nem a kirakatba való, szoborszerű babákra vágynak, akiket mutogatni lehet, hanem azokra a “jó csajokra”, akik belevalóak és tudnak élni adottságaikkal. A pszichológus szerint az a legfontosabb, hogy szeressük önmagunkat és fogadjuk el testünk hibáit, hiszen ez magabiztosságot kölcsönöz nekünk, ami által az emberek is szépnek látnak minket.

Anorexiás modell: Kate Moss

A testi hibák előtérbe kerülése után a beszélgetőpartnerek természetesen nem térhettek ki a plasztikai beavatkozások egyre nagyobb népszerűségének kérdése elől. László Zsolt elmagyarázta, hogy az emberek két okból fordulnak a plasztikai sebészhez: egyrészt szorongásaikat akarják feloldani vagy az öregedést visszafordítani. Almási Kitti azonban kifejtette, hogy nagyon sok esetben az emberek nem tudják, hogy mitől szoronganak, félelmük tárgytalan és sokszor testük átalakításával próbálják leplezni lelki problémáikat, azt pedig a plasztikai sebész nem tudja megoldani. Ugyanakkor Kitti szerint is, ha a szorongást egy testrész jelenti, akkor annak megváltoztatása igazán kivirítja az embert, lelkileg rendbe kerül, így több pozitív visszajelzést is kaphat.

Ma már a plasztikai sebészet a férfiak körében is egyre népszerűbb. László Zsolt szerint ez a jelenség két dologgal magyarázható: egyrészt bizonyos férfiak jobb megjelenésre vágynak, hiszen így az egyes helyzetekben előnyösebb lehet a megítélésük, másrészt arcuk “felfrissítése” után jobb érzéssel tölti el őket, ha belenéznek a tükörbe. Simonovics Ildikó kiemelte, hogy a férfiak körében nemcsak a plasztikának van nagy népszerűsége, hiszen számukra ma már a divat is rendkívüli fontossággal bír. De ez a rokokó korában is így volt, sőt abban az időben sokszor látványosabb volt a férfi öltözéke, mint a nőé. Viszont a polgárosodás korával ez kikopott: a férfi szerepe a munka és a család eltartása köré szerveződött, így a saját külsejével csak keveset foglalkozott. Az utóbbi években azonban a női és férfi szerepek közelednek egymáshoz: a nő is dolgozik és karriert akar, de már a férfi is vágyik arra, hogy jól nézzen ki.

Adele nem a legvékonyabb, viszont jól használja az adottságait

A beszélgetés végén a fogyókúra népszerűségére terelődött a hangsúly és a résztvevők megállapították, hogy ma már sokkal fontosabbá vált az egészséges életmód, mint az éhezéssel való sanyargatás. A kerekasztal tagjai e témakör kapcsán is megállapították, hogy a legjobb az arany középút. Szépségünk is csak akkor teljesedhet ki, ha kerüljük a szélsőségeket és igyekszünk testünket és lelkünket harmóniába hozni, mert így magabiztosabbak leszünk, nő a kisugárzásunk és az emberek így gyönyörűnek fognak minket látni. És szerintem ehhez még plasztikai sebészre sincs szükség.