Trendmagazin

Romney-t vagyona miatt támadják

A vagyonnyilatkozatok új löketet adtak a kampányszezonnak

2012.05.16 | MTI / TM

Megközelítőleg 11 millió dollárnyi vagyona van Barack Obama amerikai elnöknek, illetve feleségének, Michelle Obamának, akik ezzel lényegesen gazdagabbak egy átlag amerikainál, ám meg sem közelítik Obama republikánus riválisának, Mitt Romney-nak a több mint 200 millió dolláros vagyonát – írta a Fehér Ház közleményére hivatkozva a The Guardian című brit lap internetes kiadása. Az amerikai vagyontörvények értelmében a konkrét összegeket az érintettek nem kötelesek felfedni, elég, ha nagy vonalakban közlik bevételeiket.

Obamának milliókat hoztak a könyvei

Obama pénzének nagy része az életrajzi könyve, a Dreams From My Father, valamint annak a gyerekkönyvváltozata után kapott tiszteletdíjakból származik. Az elnöknek 2011-ben 100 ezer és 1 millió dollár közötti bevétele volt a könyvekből, jóval kevesebb, mint egy évvel ezelőtt, amikor 1 millió és 5 millió dollár között becsülték a kapott tiszteletdíjakat. A család vagyonbevallásából az is kiderült, hogy Obama körülbelül 500 ezer – 1 millió dollárt egy olyan pénzintézetnél, a JP Morgan Chase Banknál vezetett számlán tart, amely a héten egy jelentős veszteség miatt a címlapokra került.

Az elnöki családnak hitele is van: chicagói otthonukra egy 30 éves lejáratú, 500 ezer – 1 millió dollár értékű jelzálogot vettek fel, 5,6 százalékos kamatlábbal. Érdekesség, hogy Joe Biden alelnök – akinek szintén nyilatkoznia kellett a vagyonáról – jobb feltételekkel alkudott ki jelzáloghitelt, ő csak 4,6 százalék kamatot fizet.

Mitt Romney a 200 millió dollárt is meghaladó vagyonával az Egyesült Államok leggazdagabb elnöke lehet – ha legyőzi Obamát. Romney-t év eleje óta rendszeresen támadják kiemelkedő anyagi helyzete miatt, bírálói szerint a szupergazdag befektető semmit sem tud az átlagemberek problémáiról. A jelenlegi elnök kampánystábja a napokban új hirdetésekkel árasztotta el a médiát, amikben a Romney által vezetett Bain Capital tevékenységének árnyoldalaira mutatnak rá.

Ha nyer, ő lesz az eddigi leggazdagabb amerikai elnök

„A Romney által vezetett cég munkahelygyilkos vámpír volt” - hallatszik az állítás az egyik Romney-t lejárató videóban. Obama csapata csak májusban mintegy 25 millió dollárt költött el különféle hirdetésekre, és ahogy a két aspiráns között egyre szorosabb lesz a küzdelem, úgy fog még nagyobb tempóra kapcsolni a kampányolás, így valószínűleg többször elő fog még kerülni a jelöltek anyagi helyzete.