Trendmagazin

Mitt Romney zöld utat kapott

Mostantól tényleg beindult az amerikai választási kampány

2012.08.29 | MTI/TM

Nagy többséggel az amerikai republikánusok elnökjelöltjévé választották Mitt Romney-t kedden, pártja tampai országos konvencióján.

Az államok delegációinak bemutatása - amely egyértelművé tette, hogy melyik küldöttségben hányan támogatják az egyes aspiránsokat - nem hozott meglepetést, hiszen Romney fölényes győzelmet aratott a párt előválasztási küzdelmében, és a konvencióra már csak a tőle erősen leszakadt Ron Paul texasi képviselő maradt talpon riválisai közül.

Romney feleségével és unokájával érkezett Tampába

Az, hogy a Romney-t támogató küldöttek száma meghaladja a jelöltség elnyeréséhez szükséges 1144-et, a New Jersey-i küldöttség összetételének ismertetésekor vált egyértelművé.

A 65 éves Romney a november 6-án tartandó amerikai elnökválasztáson a hivatalban lévő elnökkel, Barack Obamával küzd majd meg a Fehér Házért. A konvención Paul Ryan wisconsini képviselőt, a képviselőház költségvetési bizottságának 42 éves elnökét közfelkiáltással választották meg a párt alelnökjelöltjévé.

"Van egy üzenetünk Amerika számára: válasszuk meg Mitt Romney-t és Paul Ryant, akik ismét beindítják Amerikát" - fogalmazott Reince Priebus, a Republikánus Nemzeti Bizottság elnöke. Priebus hangoztatta, hogy Obama újraválasztása "a négyévnyi kudarc folytatását jelentené", és ez a kijelentés visszhangra lelt a gyűlés többi szónokának felszólalásaiban.

A mintegy 3 millió dollárból létrehozott színpadon tartja majd beszédét a republikánus elnökjelölt

A republikánusok a tanácskozáson leendő elnökjelöltjük szerethető, emberi oldalát próbálják meg kidomborítani, de eközben ügyelniük kell arra, hogy az ünnepléssel ne kerüljenek túlzott kontrasztba azzal a fenyegetéssel, amelyet az Isaac hurrikán jelent a régióra.

A hivatalosan hétfőn megnyitott konvenció érdemi munkáját a párt éppen az Isaac miatt napolta el egy nappal. Mitt Romney csütörtök este mondja majd el a jelölést elfogadó beszédét.

Romney nagy fölénnyel nyert

Az amerikai televíziók figyelme egyébként továbbra is erősen megoszlik az Isaac hurrikán és a republikánus konvenció között, ami több elemző szerint nem nevezhető szerencsés fordulatnak. A Demokrata Párt a jövő héten az észak-karolinai Charlotte-ban tartja országos gyűlését.

A legfrissebb közvélemény-kutatások többsége azt mutatja, hogy tíz héttel a novemberi elnökválasztás előtt gyakorlatilag holtverseny alakult ki a két rivális, Obama és Romney között, és csak kevés felmérés jelez csekély előnyt az elnök oldalán.

Kőkemény kampány lesz

A választók többsége ugyanakkor úgy vélekedik, hogy a magánszektorban, befektetési vállalkozóként szerzett tapasztalatival Romney az alkalmasabb jelölt az amerikai gazdaság talpra állítására.

A Trendmagazin hamarosan induló új rovatában kiemelten foglalkozunk az amerikai elnökválasztás eseményeivel.