Trendmagazin

Montblanc Villeret 1858 Régulateur Nautique

Spéci kiegészítő is jár a limitált szériához

2012.02.15 | Oroszvári Péter

Regulátornak azt az órát nevezik, amely a pontos időt jelzi a műhelyben az órásmester számára – ez alapján állítja be az elkészült újabb órák mutatóit. Manapság szintén így nevezik azokat a modelleket is, amelyeken az óra-, perc-, és másodpercmutatók két, vagy több tengelyen helyezkednek el.


Az órásmesterek mellett főleg tengerészek és csillagászok használtak regulátorokat, mivel ezek sokkal pontosabbak voltak az egyszerű óráknál. Nagyon fontos kellék volt a navigációban, és a nagyobb vízparti városok kikötőmesterei is alkalmazták.


A Montblanc új regulátorán is különböző tengelyeken találhatjuk meg a másodperc- és óramutatót, utóbbiból rögtön kettőt, így a helyi idő mellett egy másikat is beállíthatunk. A percmutatóval viszont azonos tengelyen jár a stopper másodperc-karja, és ezen kívül még több funkcióval is szolgál a számlap, így például napszakjelzővel, 30 perces mutatóval, vagy erőtartalék visszajelzővel. Egyszerűnek nem mondható, de mégis nagyon elegáns megjelenéssel szolgál az ezüst és kék kombinációjával.


A Montblanc Nautique Regulatorból mindösszesen 16 darab készül – 8 vörösarany, és 8 fehérarany kivitelű. A karórák mellé ráadásul jár még egy gyönyörű fémtartóba helyezett navigációs óra, amely egyszerre három időzónát képes megmutatni.