Trendmagazin

Műholdas vészjeladó a csuklódon

Megjelent a Breitling új büszkesége

2013.05.30 | Munkatársunktól

Ha vitorlázol, hegyet mászol, vagy túrázni szeretsz, nem árt, ha van nálad egy olyan szerkezet, ami segít meghatározni a pozíciódat, ha váratlan vészhelyzetbe kerülnél. Régen erre használták a vészjelző rakétákat, de a Breitling Emergency órájával ma már akkor is megtalál a mentőcsapat, ha épp nincs kéznél a rakéta.


A svájci időmérőbe rejtett vészjeladót mindig magadnál hordhatod, így ha bekövetkezik a baj, csak kihúzod az antennákat, és máris jön a segítség. Az eredeti Breitling Emergency karóra 1995-ben jelent meg és képes volt vészjeleket adni a 121,5 MHZ-en, amelyeket hajók, repülők és más járművek is használnak nemzetközi vészhelyzeti frekvencia gyanánt. Az egyetlen szépséghibája, hogyha nem tudták pontosan hol vagy, nem találtak meg, mert nehéz volt beazonosítani a jel pontos helyét. A Breitling most javított ezen és elkészítette az Emergency II modellt. Ez az óra már a fejünk felett köröző műholdakra sugározza a jelet, így bárhol megtalálhatóak vagyunk vészhelyzet esetén.


Az Emergeny II továbbra is használja a 121.5-ös MHZ-t, amely egy analóg sáv, de emellett a 406 MHZ-es digitális sávon is sugároz, amit 5 COSPAS-SARSAT kereső és életmentő műhold vesz. Azért, hogy akaratlanul ne tudjál vészjeleket adni, a jelek sugárzásához az óra két oldalán hosszú antennákat kell kihúzni, hogy elkezdődjön a jeladás. Innentől az Emergency II 24 órán át képes adni a vészjelzést az újratölthető akkumulátorával. A titániumból készült óra ára 19.000 dollár körül mozog, de valós értékét akkor fogja igazán megmutatni, ha egyszer megmenti az életed.

A Breitling az Emergency II népszerűsítésére több reklámfilmet is megjelentetett a napokban az interneten, melyeket most egy videóban megtekinthetsz: