Trendmagazin

Munkásruhából modern divatcikk

A farmernadrág története

2011.07.22 | Kirschner Dávid

A modern évtizedek egyik legemblematikusabb ruhadarabja, melynek első példányai még a tizenkilencedik században készültek. Korra, stílusra és nemre való tekintet nélkül mindenki viseli, végtelen számú fazonban és színben. Ez a ruhadarab nem más, mint a farmernadrág.


Az első – ma már farmernadrágként ismert – ruhadarabot 1870-ben készítette el egy szabó, Jacob Davis. Egy favágó rendelte tőle a „speciális” nadrágot, mely fém szegecsekkel volt megerősítve a tartósság érdekében. A szabómester a zsidó származású bevándorló és méteráru-kereskedőtől, a San Franciscó-i Levi Strausstól vette meg a szükséges erős pamutszövetet. Ennek a nadrágnak az elkészítéséhez használt szövetet már a tizenhatodik században ismerték Franciaországban, Nimes városában. A speciális anyagot „serge de Nîmes” néven készítették, feltételezhetően innen ered a „denim” elnevezés.

A strapabíró munkásnadrág rövid idő alatt vált népszerűvé a fizikai munkát végző férfiak körében – az elkészítéshez szükséges fehér vitorlavászon-szövetet és kék színű erős vásznat Davis Strausstól vásárolta meg. Együttműködésük üzlettársi viszonnyá vált, amikor 1873- ban társultak és szabadalmaztatták nadrágjuk egyedi kialakítását, és a szegecselési technikát. Az eleinte Európából behozott pamutot egy amerikai beszállító váltotta fel. A cég neve „Levi Strauss & Co.” lett, a klasszikus kék farmerok pedig „Levi's” néven váltak közismertté. 1886-ban bevezették a barna bőrcímkét a farmerok hátsó derékrészére, majd 1936-tól a piros szövet címkét is alkalmazták. Külön érdekesség, és az akkori farmerok minőségét is mutatja, hogy a legrégebbi – bár ma már hordhatatlan – farmer egy 1880-as években készült darab, amit tíz éve Nevadában találtak meg egy ásatáson. A Levi Strauss & Co. másik alapanyaga a denim mellett egy Olaszországban készült, és Genovában hajóra tett szövet. Az innen Amerikába szállított anyag nevét a Genovából kialakulva nevezték „jean”-nek.

Még mindig nagyon népszerű a Levi's

Ez az igen népszerű ruhadarab egészen a huszadik század közepéig uniszex munkaruha volt. Az ötvenes években, és azután is a mindenkori, aktuális ellen-mozgalmak (ellentétek, vietnami háború, stb.) szimbolikus ruhadarabja lett, majd a hatvanas években olyan sztárok is viselték, mint Elvis, vagy James Dean. A hetvenes években vált igen népszerűvé, és a nyolcvanas évektől fogva kezdték el alkalmazni a denimet olyan nagy nevek is, mint Giorgio Armani, vagy Calvin Klein. 1978-tól fogva egyébként hazánk is farmergyártóvá vált, a Trapper márkanév megjelenésével, ami egészen a rendszerváltásig kiváló eredményeket ért el. A farmer napjainkra teljesen elfogadott viseletté vált, megannyi színű és fazonú fajtája létezik; sőt az elegánsabb kivitelű darabok hordhatóak zakóval, mintegy az öltöny nadrág helyett. A farmer közkedveltségét bizonyítja, hogy minden évben 2,5 milliárd méternyi farmer anyagot használnak fel különböző célokra. A klasszikus, 3/1-es (amikor egy szál kék szövet három fehér színű szövetet keresztez) sávolykötés mellett ma már minden cég kidolgozta a saját szövési fazonját, ezek közé tartoznak például az indigoval színezett, szálkoptatott, a horzsakővel mosott, kifejezetten egyenletlenül koptatott darabok, valamint a teflonnal bevont vízálló farmerok.

Fiatalos darabok a Boss Orange kollekcióból

Az idei év kínálatában is sokféle farmert találunk. A luxus kategóriájú Ermenegildo Zegna egyaránt kínál klasszikus, világosabb színű koptatott farmert, valamint ingós darabokat. Mindezeket 50 és 70 ezer forint közötti összegért vehetjük meg, fazontól és színtől függően. A farmerok terén igen erős kínálattal szolgáló Hugo Boss továbbra is a tőle megszokott minőséget nyújtja: a Boss Black vonal arculata az elegáns kivitelű, indigoval és egyéb technikákkal készített darabok. A férfi darabok árai 35 és 45 ezer forint között mozognak, a hölgyek 40 ezer forint körüli összegért találhatnak maguknak Boss farmert. A szakított és direkt gyűrött, valamint koptatott farmerokat a fiatalos Boss Orange vonalában találjuk, ezek közül hölgyek és az urak egyaránt 40 és 50 ezer forint körüli összegért válogathatnak.

Megan Fox és Rafael Nadal reklámozza a Armani Jeanst

Az Armani olcsóbb vonala, az Armani Jeans megannyi színű farmert kínál idén is: férfiak 40 ezer forinttól a 80 ezer forintos határig válogathatnak a piros, fehér, koptatott, szaggatott denimek közül, bár főleg a sötét színek dominálnak. Ezek közül majdnem mindegyik farzsebén ott díszeleg a kis acél sas. Hölgyek számára inkább a világos színek, mint a bézs, khaki, világoskék, erősen koptatott darabok meghatározóak. Ezek árai 30 ezer forinttól legfeljebb 70 ezer forintig terjednek. A középkategóriát képviseli – és így a piac nagy részét uralja – a „nagy öreg” Levi's, ahol már valamivel 20 ezer forint alatt vásárolhatunk minőségi farmert. A megannyi szín és fazon mellett rengeteg szabásvonalú farmerja van az ikonikus gyártónak: a klasszikus 501, a hosszított 505, a tapadós 510, a széles szárú 527-es, és még sorolhatnánk. Az olcsóbb kategóriát képviselő Zara és H&M férfiak és nők számára egyaránt kínál farmerokat. A sötét szín továbbra is hódít, de mellette a koptatott, gyűrött és szaggatott farmerok is megjelennek – férfiak számára 10- 12 ezer forintért, hölgyeknek már 7 ezer forinttól kezdve.