Trendmagazin

Nagy zuhanás előtt a részvénypiacok?

Ha Obama nem lép, leminősíthetik Amerikát

2012.11.10 | MTI/TM/CNN/CNBC

Az elmúlt hónapok növekedése után korrekció várható a jövő héten a New York-i tőzsdén, amely akár hónapokig is eltarthat szakértők szerint. Az S&P 500 index az elmúlt három napon közel három és fél százalékkal gyengült. Ennek oka az, hogy az elnökválasztás után a befektetők figyelme ismét a "fiscal cliff" (pénzügyi sziklaszirt) néven ismert költségvetési kiigazító program közelgő hatályba lépésére irányult.

Obama győzelme után beszakadtak a részvénypiacok

Az adóemeléseket és kiadáscsökkentéseket tartalmazó programot rossz szemmel nézik a piacok elsősorban attól tartva, hogy az intézkedések recesszióba taszíthatják a gazdaságot. A Sarhan Capital egyik elemzője nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a következő időszakban akár 10 százalékkal is csökkenhet a New York-i tőzsde egyik legátfogóbb, S&P 500 indexe a befektetői bizonytalanságra.

Amerikában gyakorlatilag befejeződött a negyedéves vállalati gyorsjelentések időszaka, az S&P 500 indexben szereplő cégek döntő része már ismertette adózott eredményadatát. Ennek alapján az összesített profit 0,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, ami valamivel kedvezőbb a szakértők által vártnál. A globális és ezen belül az amerikai gazdaságnövekedés lassulása elsősorban a negyedéves vállalati bevételadatokban tükröződött, a cégeknek csupán 38 százaléka közölt elemzői várakozásokat meghaladó negyedéves bevételt, ami jóval kisebb arány az egy évvel korábbinál.

A piaci zsargonban meghonosodott "fiscal cliff" - "költségvetési sziklaszirt" - félhivatalos elnevezés is arra a befektetői félelemre utal, hogy a kiigazító csomag maradéktalan érvényesítése esetén az amerikai gazdaság e "sziklaszirt" széléről ismét a recesszió szakadékába zuhanhat. A Fitch Ratings arra jutott, hogy a legnagyobb egyedi rövid távú kockázatot a világgazdasági növekedésre a radikális amerikai költségvetési hiánycsökkentő program jelenti. USA A Fitch szakelemzői kimutatták, hogy a konszolidációs program intézkedései - ha valóban jelenlegi formájukban lépnek életbe - a legjobb esetben is megfelezhetik a világgazdaság jövő évi növekedési ütemét a cég által 2013-ra alapesetben jósolt 2,6 százalékos globális GDP-bővüléshez képest, sőt - bár nem ez a Fitch központi forgatókönyve - recesszióba is sodorhatják az Egyesült Államokat és a világgazdaság egészét. Mindemellett Obama a nyereségadó és osztalékadó emelését tervezi, így több befektető értékesítheti részvényeit az év hátralevő részében, ami továbbra is masszív eladói nyomás alatt tarthatja a börzéket.

A CNBC által megkérdezett gazdasági szakértők szerint a tőzsdei zuhanás Obama újraválasztásával magyarázható - hiszen a részvénypiacok szereplői a republikánus Mitt Romney programjára voksoltak. Sajtóhírek szerint Romneyt nagyon megviselte a vereség, a 65 éves egykori üzletember és kampánystábja biztos volt a győzelemben. A CNN szerint a volt republikánus elnökjelölt közölte munkatársaival, hogy a mostani volt az utolsó politikai kampánya. Ugyanakkor azt is kijelentette a kampánystáb tagjainak, hogy "nem tűnik el a térképről".

Mitt Romney a választás éjszakájáig hitt a győzelemben

Romney nem szorul rá, hogy állást vállaljon, mert a magánvagyona értékét 190 és 250 millió dollár közöttire becsülik. A volt elnökjelölt 1999, vagyis azóta, hogy a Bain Capital befektetési céget otthagyva a Salt Lake City-i olimpia szervezőbizottságának elnök-vezérigazgatója lett, nem kapott rendszeres fizetést. Ugyanakkor környezetének tagjai nehezen tudják elképzelni, hogy miután 21 nap múlva, az utolsó fizetési csekkek elpostázásával megszűnik a választási apparátus, az örök menedzser tétlen tudna maradni. A republikánus politikus számíthat rá, hogy kecsegtető állásajánlatokkal fogják megkeresni. 2008-ban, miután sikertelenül próbálkozott a Republikánus Párt hivatalos elnökjelöltségének megszerzésével, évi 30 millió dolláros felkérést kapott Julian Robertsontól, a Tiger Management fedezeti alap alapítójától. A volt massachusettsi kormányzó azonban, mivel úgy döntött, hogy 2012-ben ismét megpróbálkozik a Fehér Ház bevételével, elutasította a felkínált pozíciót.

A The New York Times más lapokhoz hasonlóan úgy értesült, hogy Romneyt, aki a választás éjszakájáig hitt a győzelemben, nagyon rosszul érintette a vereség, amelynek a "billegő" államokban elszenvedett, főként a kisebbségi szavazók által okozott mértéke meglepte. "Ez volt a második alkalom, hogy versenybe szállt a Fehér Házért, és egészen a legvégéig hitt benne: minden eddiginél közelebb került ahhoz, hogy megvalósítsa apja, George álmát, akinek elnökségre való törekvése 1968-ban hiúsult meg" - írta a lap.

Romney egy szerdai, az aktivisták és támogatók számára szervezett eseményen elismeréssel adózott az Obama-kampánystáb mozgósítási képessége előtt, ugyanakkor láthatóan mély sérelmeket okoztak benne az ellentábor egyes vádjai. Erősen kifogásolta azokat a hirdetéseket, amelyek a nők ellenségeként állították be, aki semmilyen körülmények között sem ért egyet a fogamzásgátlással és az abortusszal. "Mindent beleadtunk ebbe a kampányba" - mondta a Romney a választás éjszakáján, és hozzátette: szerette volna, ha valóra válthatja a támogatói álmait, és más irányba vezetheti az országot, de a nép másik vezetőt választott, ezért mindenkit arra kért, hogy imádkozzanak az elnökért. "Hiszek Amerikában, és hiszek az amerikaiakban" – zárta végül beszédét republikánus vezető.