Trendmagazin

Nagyon kiakadtak a republikánusok

Botrány a tévés vita után

2015.11.01 | MTI/TM

Kilátásba helyezte pénteken az amerikai republikánus elnökjelöltek február 26-i - az NBC televízió által közvetítendő - vitájának lemondását a párt vezetése, arra hivatkozva, hogy a legutóbbi hasonló műsort a CNBC moderátorai "rosszhiszeműen" vezették.

Reince Priebus, a Republikánus Nemzeti Bizottság elnöke levélben közölte az NBC-vel, hogy felfüggeszti az együttműködést az NBC News-szal. Rámutatott: a párt elvárja, hogy jelöltjei "teljes körű és tisztességes" lehetőséget kapjanak a politikai nézeteik kifejtésére. Priebus szerint a vitáknak kemény kérdéseket kell tartalmazniuk, felszínre kell hozniuk a riválisok nézetei közötti különbségeket. Szerinte azonban a CNBC műsorvezetői sarokba szorító szándékú, rosszhiszemű kérdéseket tettek fel a megszégyenítés szándékával. Az aspiránsok tervezett vitáját megtartják, de annak egyedüli médiaszponzora a jelenlegi állás szerint a National Review magazin lesz.

Az NBC közölte, hogy rendezni szeretné a Republikánus Párttal a műsor formátumáról folytatott vitát, és lehetőség szerint továbbra is le kívánja adni a vitát, amelyet az általa birtokolt, spanyol nyelvű Telemundo is közvetítene. A Fehér Házra pályázó republikánus aspiránsok legutóbbi, harmadik televíziós összecsapását szerda este a coloradói Boulderben rendezte meg a CNBC. Azon a legnagyobb tapsot Ted Cruz texasi szenátor kapta, aki élesen bírálta a moderátorokat, mert szerinte nem az amerikai embereket leginkább érdeklő kérdéseket tették fel, és konfrontálódtak a vitázókkal. "Ez nem ketrecharc" - mondta. "A kérdések, amelyeket ebben a vitában eddig feltettek, azt illusztrálják, hogy miért nem hisznek az amerikaiak a médiának" - tette hozzá.

A vita több más részvevője is bírálatot fogalmazott meg a moderátorok magatartásával kapcsolatban. A republikánusok hivatalos elnökjelöltségéért versengő riválisok legközelebb novemberben csapnak majd össze kamerák előtt a Fox Business csatorna és a The Wall Street Journal rendezésében. A CNBC a (Comcasthoz tartozó) NBCUniversal gazdasági hírekre szakosodott kábelcsatornája, az NBC News pedig az anyavállalat hírrészlege, amely a legnagyobb nézettségű esti híradót állítja elő az Egyesült Államokban.

A teljes vita felvétele: