Trendmagazin

Pesszimisták az amerikai vállalatok

Sorra jelennek meg a profit warningok

2012.07.01 | Horváth Tamás

A Marketwatch legújabb felmérése szerint az amerikai vállalatok egy évtizede nem voltak olyan pesszimisták, mint napjainkban. Az S&P 500 tőzsdeindexének komponenseit vizsgálva jutottak erre a következtetésre, hiszen 94 vállalat módosította lefelé az előzetes eredményeit a következő negyedévvel kapcsolatban, míg csupán 26 olyan cég volt, aki a korábbi számait felfelé változtatta. Az európai problémák nyomasztják az amerikai gazdasági erőket is.


Greg Harrison, a Thomson Reuters vezető elemzője szerint az egyébként nagyon jól teljesítő cégek is sorozatban viszik lejjebb progrózisaikat, mert a legtöbb vállalatnak komoly érdekeltségei vannak Európában, ahol a gazdasági válság és a bizonytalanság csak fokozódni látszik. Így fordulhatott elő, hogy a JP Morgan a napokban tizennyolc technológiai részvény célárát csökkentette, a negatív jelzés olyan IT vállalatokat érintett, mint a HP, a Dell, vagy az Apple.

Azonban más szektorokat is keményen érinthet a negatív piaci hangulat: a Ford a tegnapi napon tette közzé, hogy nettó vesztesége a következő negyedévben a mostani háromszorosára rúghat, ami valósággal shokkolta a befektetőket. A Procter & Gamble is lefelé módosította előrejelzéseit, amit a negatív devizaárfolyam-változásokkal indokoltak. A márkás termékeket forgalmazó cégnél (Pampers, Gilette, Wella, Ariel, Duracell) így ha nem is jelentős mértékű, de 1-2%-os csökkenés várható az előző évhez képest.