Trendmagazin

Négyméteres harci robot 300 millió forintért

Telefonról is vezérelhető

2013.05.24 | Oroszvári Péter

Sok filmben és számítógépes játékban láthattunk már óriási, emberek által irányított harci robotokat. A japán mérnökök által megépített Kuratas azonban teljesen valódi, és akárki bevédheti magát vele, feltéve, hogy ki tudja fizetni az 1.3 millió dolláros árát.


Nem meglepő, hogy Japánban, a robotok fellegvárában alkották meg a 4 méter magas, négy és fél tonnás gépezetet. A dízelmotorral hajtott Kuratas a 2012-es Wonder Festen mutatkozott be egy évente megrendezésre kerülő hobbikiállításon. Négy vastag, kerekekben végződő lába van, az egyszemélyes irányítófülke pedig a csípőből körbeforgatható mellkasában van. Belül a navigációban egy nagy LCD kijelző segít, a robotot egy kormánnyal, karjait pedig egy-egy joystickkel lehet mozgatni, de iPhone-ról is távirányítható.


A gépezet bal kézfeje egy vastag, háromágú fogó, alkarjain pedig két-két rakétavető és forgócsöves gépágyú várja az elsütést. Ezek tényleg működnek, bár a lőszer mindkét fegyverben műanyag, és persze erejük csak mókázásra elég, sérülést nem tud okozni - csak szembe ne kerüljön.