Trendmagazin

NYC büntetné a replikák vásárlóit

Akár börtön is járhat hamisított termék megvásárlása után

2013.05.10 | Munkatársunktól

Ha New York egyik képviselőnője által benyújtott tervezetet elfogadják, büntethető lesz a hamisított áruk vásárlása az amerikai metropoliszban. A hamisított áruk értékesítése már most is büntetendő, de hamarosan a vásárlásért is akár ezer dolláros bírság, vagy egy éves börtön járhat, ha megszavazzák Margaret Chin képviselőnő indítványát. Az ötletgazda azt várja az új tervezettől, hogy csökkenni fog kereslet a hamisított árukra, ha bírság jár a vásárlásukért. Már 2011-ben is indítványozta ugyanezt, majd idén átírva a bírságolási részt, újból benyújtja a javaslatot.

Manhattan Chinatown része, főleg a Canal Street környéke a híres márkák logóival és címkéivel ellátott hamisítványok legnagyobb lelőhelye. A politikus szerint az emberek nagy kalandnak gondolják, hogy ellátogassanak Chinatownba hamis táskát venni nagyon olcsón, és tudniuk kellene, hogy amennyiben hátsó szobákba, alagsorokba és furgonokba kell ezért bemenni, az nem lehet legális és minőségi termék.


A hamisítók az utóbbi időben sokkal óvatosabbak lettek. Az olcsó árukra vadászó turistákat becserkészik az utcán, és eldugott mellékutcákba vezetik, ahol találkozhatnak azzal az emberrel, akinél a teljes árukínálatot felvonultató szórólapok vannak. A múlt hónapban a rendőrség ezer darab hamis táskát foglalt le egy alagsori üzletben. A vámosok esélytelenek velük szemben, ugyanis az áruk darabokban érkeznek meg az Államokba, és csak az ottani raktárakban kerülnek összerakásra. Összeszervezett kis csoport foglalkozik az értékesítéssel, pillanatok alatt becserkészik a vevőt és lebonyolítják az ügyletet, még mielőtt a hatóságoknak esélyük volna lecsapni.

Sokak szerint nem csupán a hamis ruhákra kellene figyelmet fordítani, hanem a hamis gyógyszerekre, inzulinra, vagy cigarettára is, amikből szintén egyre több bukkan fel New York utcáin.