Trendmagazin

Nő az igény a páncélozott autókra

A rossz közbiztonság és a növekvő bűnözés miatt nő a kereslet a biztonsági járművekre

2010.08.28 | Horváth Tamás, Hennel Ádám

Egyre nagyobb veszélyeztetettségben élnek a tehetős emberek világszerte – említi meg több friss tanulmány. Míg a korábbi évtizedekben csak bizonyos országokból érkező megrendelések tartották el a különféle biztonsági eszközöket gyártó cégeket, addig manapság már országhatároktól függetlenül megnövekedett az igény a páncélautókra is. Dél-Amerikában, vagy éppen a Közel-Kelet egyes részein a kisebb értékű autók páncélozására is meglepően nagy az igény a rendkívül rossz közbiztonság miatt. Így nem meglepő, ha éppen egy Audi A3-as vagy egy Opel Astra is védelmi funkciókkal van ellátva.

A fejlett nyugati országokban pedig legfőképpen azok az üzletemberek vásárolnak ilyen autókat, akik tevékenységük, vagy ismertségük miatt ki vannak szolgáltatva rablótámadásnak vagy merényletnek. Most megnézzük, hogy egyes autógyártók milyen modelleket kínálnak a speciális védelmet igénylő vásárlóiknak.

A BMW több modelljéből is készített páncélozott autót. Az 5-ös BMW a bajor márka egyik legkedveltebb luxuslimuzinja, nem meglepő, hogy ebből a modellből is készült egy megerősített védelemmel ellátott biztonsági autó. Az 530i és az 550i az a két változat, amelyhez kérhetőek az extra funkciók.

Az 5-ös BMW páncélozott változata

A jármű a VR4-es biztonsági szabványnak megfelelően lett elkészítve, így a golyóálló üveg véd a kézi fegyverek, pisztolyok ellen, a biztonsági üvegek 22 milliméter vastagok.

A BMW a terepjárók kedvelőire is gondolt, amikor megalkotta az X5-ös luxus SUV páncélozott változatát, az X5 Security Plust. Az előző években is elérhető volt a cég terepjárójának biztonsági verziója, ám az új változat az eddigi VR4-es biztonsági szint helyett már VR6-os értékkel rendelkezik.

Az X5-ös BMW külsőre agresszív, az X5 Security Plus pedig komoly védelmet is nyújt

Az új X5 Security ennek hatására már az előbb említett 5-ös BMW-nél is komolyabb védelemmel lett ellátva. Nem csupán a pisztolyoknak, de már az AK47-es gépfegyvereknek is képes ellenállni, valamint a kisebb robbantások sem okoznak gondot az autónak. A BMW szakemberei szerint az X5 a maximális biztonságot garantálja a veszélyeztetett ügyfelek számára. A Security Plus csomag az X5-ös alapárán felül mintegy 50 000 euróba (14 millió forint) kerül.

Az új Mercedes E osztály megjelenése után nem volt kérdéses, hogy a gyártó megjelenteti ezen modellek esetében is a páncélozott változatot. A Daimler szerint egyre inkább növekszik a kereslet az ilyen autók iránt, hiszen világszerte növekednek az utcai, erőszakos bűncselekmények.

Az E-Guard az 5-ös BMW-nél is ismertetett VR4-es biztonsági szabvány kitételeit teljesíti, így az autó ellenáll akár egy 44-es Magnum lövedékeinek is. Ám az E-Guard esetében lehetőség van további bővítéseket kérni, vagyis akik a komolyabb fegyverek ellen is biztonságban szeretnék tudni magukat, azok alvázpáncélozással is megrendelhetik az autót.

Nem volt kérdéses hogy az új E Merciből is lesz Guard változat

Az utasfülkébe pedig adó-vevő készüléket építettek, így az utas kommunikálni tud a külvilággal, anélkül hogy ki kellene szállnia az autóból, vagy le kellene tekernie a páncélozott üvegek ajtaját. További extraként kérhető a járműbe riasztórendszer is, ami az aktiválást követően értesíti a rendőrséget, vagy azt a testőrcéget, amelyik a védett személy biztonságáért felelős.

A Mercedes E osztály két modellje rendelhető páncélozott kivitelben, az E350 és az E500. Az alapcsomag - mely a VR4-es szabvány szerinti védelmet garantálja -, az E350 esetén az autó alapárán felül 45 000 euróba (12,6 millió forint) kerül.

[kiemelt]
[cim]Aukción kelt el az Aldi-tulaj autója[/cim]
[tartalom]

Internetes árverésen, 86 150 euróért (24 millió forint) vásárolták meg azt a páncélozott Mercedest, amellyel az idén júliusban elhunyt Theo Albrecht közlekedett. Az Aldi élelmiszerlánc milliárdos tulajdonosát 1971-ben rabolták el, és 17 napig fogvatartották, így nem volt kérdéses, hogy kiszabadulása után az üzletember már jobban ügyelt saját maga biztonságára.

Theo Albrecht autója árverésen kelt el

Az 1996-os fekete, S osztályos Mercedes ma már nem egy feltűnő jelenség, azonban a jármű igen komoly biztonsági funkciókkal rendelkezik. Az autó üvegei 6,5 centiméter vastagak, így akár egy gránátvető lövedékeinek is képesek ellenállni, valamint a gépkocsinak saját oxigénellátó rendszere van, gondolván arra az esetre is, ha éppen mérgesgázzal követnék el a merényletet az utazó ellen. Ezen kívül a jármű összes ajtaja robbanótöltetekkel van ellátva, amiket akár belülről is aktiválni lehet, így a már fogvatartott utas is ki tud jutni az autóból.

Pontosan egy ilyen autóban ült Eduard Shevardnadze grúz elnök is, amikor a támadók három páncéltörő gránátot lőttek ki a járművére. Ám a páncélautója megvédte az elnököt, ugyan a Mercedes teljesen totálkáros lett, azonban az utasok kisebb sérülésekkel megúszták a merényletet. [/tartalom]
[/kiemelt]

A Jaguar hamarosan kerekedelmi forgalomba hozza a legújabb limuzinjának, az XJ-nek a páncélozott változatát, melyet Sentinel névre kereszteltek. Az autó B7-es biztonsági certifikációval rendelkezik, így a lőfegyvereken kívül akár 15 kg TNT robbanásnak is ellenáll, hiszen a járművet kevlárral és acéllal tették biztonságosabbá. Az autóban a padló is megerősített, a kerekek és a gumik is speciálisak és az átlagosnál jóval ellenállóbbak. “Azok az emberek, akik ilyen autót vásárolnak, szeretik ha biztonságban vannak a házukban és az autójukban egyaránt” - mondta Jonathan Rayner, a Jaguar egyik vezetője.

Moszkvában mutatják be a Sentinelt - lesz rá kereslet

A Jaguar nem véletlenül a Moszkvában megrendezett autó show-n mutatja be a Sentinelt. Az orosz fővárosban egyre gyakoribbak a gazdag emberek elleni támadások, emlékezzünk csak a magyarországi kötődésekkel is rendelkező Sábtáj Kálmánovics elleni merényletre. Az izraeli-orosz milliárdos üzletember többek között a Szpartak Moszkva kosárlabdacsapat tulajdonosa volt, ám emelett számos egyéb üzleti vállalkozást irányított Oroszországban.

Sábtáj Kálmánovics

Kálmánovics Moszkva városközpontjában haladt éppen a Mercedesével, amikor az ismeretlen bérgyilkos egy sorozatot adott le az autójára. A 60 éves üzletember a helyszínen meghalt, sofőrjét életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba. Minden bizonnyal egy ilyen támadás kivédhető lehetett volna, ha az autó karosszériája páncélozott.

Kálmánovics Mercedes S limuzinja nem volt páncélozott

 

[kiemelt]
[cim]Kivédhető lett volna Fenyő János halála is[/cim]
[tartalom]

Fenyő János, a Vico Rt. elnök-vezérigazgatója ellen 1998. február 11-én követtek el merényletet. Az üzletember éppen a Rózsadombon található Vico székházból haladt be a városba délután fél hatkor, amikor a Margit-híd budai hídfőjénél a csúcsforgalomban a piros lámpa megállásra késztette a Mercedes S600-as gépkocsiban utazó Fenyőt. Ekkor jelent meg az elkövető, aki közvetlen közelről egy egész sorozatot adott le a géppisztolyából, majd gyalogosan elmenekült. Fenyő János a helyszínen életét veszítette.

Fenyő János (balra) 1996-ban Pintér Sándor akkori országos rendőrfőkapitánnyal a Magyar Újságírók Országos Szövetségének díszvacsoráján

Fenyő János kezdetben divatfotósként dolgozott, majd videókölcsönzéssel, aztán pedig különféle sajtótermékek kiadásával szerezte vagyonát. A 90-es években a Vico hatalmas médiabirodalommá nőtte ki magát, a portfólióba 13 lap tartozott, köztük az akkoriban rendkívül erős politikai-gazdasági hatalommal rendelkező Népszavával az élen, valamint a kiadó berkein belül futott a piacvezető Nők Lapja is. Fenyő János igazi médiacézár volt, aki rendkívüli tehetséggel igazgatta a tulajdonában lévő médiumokat. A vagyonos cégvezérnek a nagy befolyása miatt sok ellensége volt, éppen emiatt testőrökkel vette körül magát és családját, ezért is érthetetlen, hogy a merénylet napján miért utazott egyedül az autójában.

Az üzletember meggyilkolása után a cégbirodalmat eladták, értékét akkoriban (1998) mintegy 15 milliárd forintra becsülték, vagyis a Vico vezetője az ország egyik leggazdagabb embere volt. Az értékesítés során eladásra került a médiaportfólió, a rózsadombi Vico székház, illetve Fenyő János hatalmas hegyvidéki villája is. Fenyő három nappal halála előtt tudta meg, hogy feleségétől fia fog születni. Kristyán Judit - aki a Vico eladása után több milliárd forintos örökséget kapott - a férje tragikus halála után az Egyesült Államokba ment, jelenleg is ott neveli gyermekeit. [/tartalom]
[/kiemelt]

Magyarországon leginkább a Köztársasági Őrezred vásárol biztonsági autókat a védett közjogi személyek biztonságos szállítására. Legutóbb 2008-ban költöttek el több mint 300 millió forintot az autópark fejlesztésére. Ebből a pénzből három páncélozott A8-as luxuslimuzint és öt Q7-es luxusterepjárót vásároltak. Ilyen autóval utazik a miniszterelnök, a köztársasági elnök és a hazánkba látogató külföldi államfők is. Minden egyes páncélozott autó legfontosabb erénye, hogy külsőleg szinte semmiben nem különböznek az alap társaiktól, így például két autóból álló konvoj esetén a támadók nem tudhatják, melyikben utazik a védett személy.