Trendmagazin

Ők a legbefolyásosabb nők a világon

Steve Jobs felesége is rákerült az előkelő listára

2012.08.22 | MTI/TM

A Forbes legújabb kutatása a legbefolyásosabb nők százas listáját állította fel. Michelle Obama csupán a hetedik helyezést érte el. Angela Merkel az első, Hillary Clinton a második, a harmadik helyen pedig a brazil köztársasági elnök áll. A százas listára felkerült Jennifer Lopez énekes, és Steve Jobs felesége is.


Akárcsak tavaly, idén is Angela Merkel német kancellár vezeti az amerikai Forbes magazin által összeállított, a világ legbefolyásosabb nőit felvonultató listát. Hillary Clinton, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere a második helyre került, Dilma Rousseff brazil köztársasági elnök pedig a harmadik lett - a tavalyi listához képest változatlan az első három hely. A listán szereplő száz, 28 országból származó befolyásos nő átlagéletkora 55 év.

A felsorolt nők többek között politikával, szórakoztatóiparral, műszaki tudományokkal foglalkoznak, vagy nonprofit szervezetekben aktívak. Befolyásuk, médiajelenlétük és vagyonuk, illetve az általuk felügyelt pénzösszeg alapján rangsorolták a helyezetteket. "Ezek az erős nők különböző formában és különböző területeken gyakorolnak nagy befolyást a globális társadalomra" - mondta el Moira Forbes, a ForbesWoman elnöke és kiadója.

A top ötben szerepel még Melinda Gates, a Bill & Melinda Gates Alapítvány társelnöke, a Microsoft-vezető Bill Gates neje, őt követi Jill Abrahamson, a New York Times ügyvezető igazgatója. Sonia Gandhi, az indiai Kongresszus Párt vezetője a hatodik, Michelle Obama, az amerikai first lady pedig a hetedik helyen végzett.


Újként szerepel a Forbes-listán Jennifer Lopez énekes és Laurene Powell Jobs, az Apple-alapító Steve Jobs özvegye. "Számos felsorolt nő állami vezető vagy politikai szerepkörben dolgozik, befolyásuk pedig folyamatosan nő, így nem csoda, hogy olyanok, mint Angela Merkel vagy Hillary Clinton évről évre megjelennek a listán" - derül ki a Forbes összeállításából.