Trendmagazin

Omega másolat, (majd)nem eredeti Nike

A márkahamisítók világa

2010.08.10 | Molnár Gergely

Hogy miért éri meg - tisztességtelen módon - jól csengő, ismert márkanevek alatt futó termékeket hamisítani? Gondoljunk csak bele, mennyi költséget lehet megtakarítani a reklámon, a fejlesztésen vagy éppen a minőségen. Kereslet mindig van az eredetinek látszó termékekre, legyen szó karóráról, ruhákról, parfümökről vagy bármilyen luxuscikkről. Az utóbbi években szigorították Európában a hamis termékekkel való kereskedést, sok embernek azonban továbbra is megéri a tisztességtelen üzlet. Cikkünk a hamisított karórák és ruházati termékek világát vizsgálja.

Egy minőségi karóra több mint egy praktikus szerkezet, aminek segítségével megtudhatjuk mennyi az idő, kiegészítőként is funkcionál, ha tetszik státuszszimbólum. Egy jó vagy kiváló minőségű óra nagyban emeli viselője presztízsét épp úgy, mint a ruházat, amelyet visel. Akik nem tudnak két-háromszázezer forintot - vagy még többet - kifizetni egy karórára, nehezen állnak ellen a kísértésnek, hogy nagynevű óragyártók hamisítványait vásárolják. Évtizedek óta jelen vannak Európában a hamis karórák, már a nyolcvanas években lehetett a Távol-Keleten - elsősorban Kínában és Thaiföldön - gyártott Rolex és Cartier modelleket kapni. Ám akkoriban gyerekcipőben járt a másolatok készítése, azok az órák gyenge utánzatok voltak csupán. De a technika fejlődésének segítségével a keletről érkező modellek minősége javulni kezdett, olyan hamisított órák is léteznek, amelyek megszólalásig hasonlítanak az eredetire. A hasonlóság azonban csak felületes, csak a karóra külseje és a szíj az, ami megtévesztő, az óra belső szerkezete köszönő viszonyban sincs az eredetivel. A felhasznált anyagok minősége és a technológia silányabb valamint biztos lehet benne a hamis karórát vásárló, hogy a termék élettartama is messze elmarad a várttól.

Ettől eltekintve ma már léteznek olyan másolatok, amiket a hozzáértő szemek is csak nehezen különböztetnek meg az eredetitől. A hamisított óráknak Európában nagy piaca van, Horvátországban és Olaszországban például könnyen találhatunk olyan helyeket, ahol meglepően olcsón vehetünk Omega, Cartier vagy Tag Heuer modelleket, természetesen hamisakat. Ma már szinte az összes jelentős márkára kiterjed a választék, kereslet is van bőven az ilyen termékekre, annak ellenére, hogy az Európai Unió több országában a hamis áruk birtoklását is büntethetik.

[kiemelt]
[cim]Küzdelem a hamis órákkal szemben – Villáminterjú Hennel Ádámmal[/cim]
[tartalom]

A néhány hónappal ezelőtti Macportal.hu-s interjúban megemlítetted, hogy a Trendmagazin tenni szeretne a hamis órák kereskedelme ellen. Mit lehet tenni?

Rendkívül elkötelezettek vagyunk abban, hogy visszaszorítsuk a hamisítványokat az interneten. Az első feladatunk az, hogy megvizsgáljuk ennek a jogi lehetőségeit, éppen ezért felvesszük a kapcsolatot olyan szervezetekkel, akik ebben kompetensek. Emellett természetesen promótálni kell a valódi, eredeti termékeket is, hogy az emberekben létrejöjjön ezzel kapcsolatban egy szemléletváltás. A vásárlóknak meg kell érteni, hogy nem érdemes hamisítványokat vásárolni, és az ezekkel kereskedő illegális szervezeteket támogatni.

Legfőképpen az interneten találhatók a hamisítványok, ez pedig megnehezíti a dolgokat, hiszen sok esetben névtelenek maradnak a kereskedők...

Én ezt nem így látom. Senki sem maradhat névtelen, és nem is engedhetjük meg hogy ez a tudat nyújtson védelmet ezeknek az embereknek. Nekik is rá kell jönni arra, hogy amit tesznek az illegális, és egy modern világban, Magyarországon, mely az EU tagja, nem lehet ezt hosszú távon büntetlenül folytatni. Éppen ezért, mikor már megfelelő információk birtokában leszünk, határozottan és egyértelműen fel fogunk lépni ezen személyekkel szemben.

Hogyan?

Ha megnézzük, akkor az interneten lényegében két lehetősége van valakinek, aki hamisítványt szeretne értékesíteni. A legtöbben valamelyik kisebb-nagyobb aukciós portálon próbálják árusítani a termékeket, a tapasztaltabbak pedig saját weboldalt hoznak erre létre – legtöbbször ingyenes tárhelyszolgáltatóknál. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a licitportálok értsék és lássák ebben a kérdésben a felelősségüket, és tegyenek meg mindent azért, hogy az ilyen tiltott aukciók minél hamarabb lekerüljenek az oldalukról. Azokban az esetekben pedig, amikor ingyenes szolgáltatóknál működtetnek ilyen weboldalakat, akkor egyértelműen a szolgáltatót kell figyelmeztetni, aki ilyen helyzetben köteles 24 órán belül törölni a portált a rendszeréből.

Mindemellett azt hiszem, hogy a legfontosabb célunk az kell legyen, hogy az embereket, a vásárlókat beszéljük le a hamisítványokról, mert ha ez sikerül, akkor ezzel a lépéssel nagyobb csapást mérünk az interneten futó hamis termékek piacára, mint bármilyen jogi akcióval. (Horváth Tamás) [/tartalom]
[/kiemelt]

A márkás ruhák hamisítása is nagy üzlet – hazánk egyaránt tranzit és célország is -szinte minden héten beszámol a magyar sajtó egy újabb nagy fogásról valamelyik határátkelőhelyen. A származási hely sok esetben itt is Kína, a leggyakoribb márka a Nike, a Timberland, a Louis Vuitton és az Adidas. Természetesen a hamisítás itt is a minőség rovására megy, hiszen ha megvásárolunk egy eredeti márkás ruhadarabot, cipőt vagy kiegészítőt nemcsak a márkanevet vesszük meg vele, hanem a minőséget és a tartósságot is. Mivel óriási a hamis ruhadarabok forgalma Európában, nagy kárt okoz ez a nagy divatmárkáknak, nem beszélve az erkölcsi kárról, amit a márkanévvel való visszaélés okoz. A hamisított ruhák kinézete széles határok között változik, attól függően, mennyi pénzt és energiát fektettek az elkészítésébe. Létezik az eredetivel teljesen megegyező és nevetségesen ócska is.

[kiemelt]
[cim]Hatalmas fogás: 50 ezer hamis ruhát foglaltak le a vámosok[/cim]
[tartalom]

Idén májusban óriási méretű szállítmányt foglaltak le a vámosok Nagylaknál. A kamion Törökországból szállított hamis ruházati termékeket Oroszországba. A pénzügyőrség emberei mintegy 50 ezer sportruházati terméket találtak a kamionban, melyekre a sofőr nem tudott semmilyen eredetiséget igazoló papírt felmutatni. Szakértők vizsgálata szerint a ruhák hamisítványok, értékük 135 millió forint. A vámhatóság a szállítmányt lefoglalta, és ismeretlen tettes ellen nyomozást indított. (MTI) [/tartalom]
[/kiemelt]

A világhálón egyre népszerűbb csere-bere oldalakon is könnyen lehet találni nyilvánvalóan hamis karórákat, ruhákat. Természetesen a hirdető nem dörgöli a lehetséges vevői orra alá az áru eredetét, de az ár alapján nem lehetnek eredetiek egyes termékek. Az Unió az elmúlt néhány évben komoly lépéseket tett a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) a hamis termékek visszaszorításáért, a legtöbb hamisított termék Kínából, a Fülöp-szigetekről, Indonéziából, Brazíliából és Thaiföldről származik. A legtöbb baj a Kínából érkező árukkal van - egyes felmérések szerint - az országból exportált termékek húsz százaléka hamis. Végezetül ne feledjük, ha eredetit vásárolunk nem a feketekereskedelmet támogatjuk!