Trendmagazin

Őszi trend-túra Cipőországban

az Andrássy úti Gold szalonban jártunk

2010.11.03 | Hack Sára

Ha a cipők megszállottjai vagyunk és szeretnénk akár csak néhány perc erejéig az Oscar gálák főszereplőinek bőrébe bújni, feltétlenül látogassunk el az Andrássy úti Gold szalonba, ahol a leghíresebb designerek darabjai mellett megismerkedhetünk az őszi trendekkel is.


Az üzletbe belépve először a finom elegancia ragad meg bennünket. Halk zene szól, miközben a puha padlószőnyegen lépkedve csodálhatjuk a különösen letisztult, minden szegletében kidolgozott enteriőrt. Meghatározó a fehér, az arany és a homokszín, mindez különböző felületeken más-más hatással teremti meg a tökéletes összhatást. A falon egyedülálló megoldással találkozhatunk: az első látásra bőrnek vélt borítás tulajdonképpen nem más, mint egy jó minőségű, de egyszerű mintájú tapéta üveglappal borítva. Érdekes az üzlet közepén álló aranyszínű, csavart oszlop, ami bármilyen különleges, nem rontja el a szolid összhatást. A tervező tehát kitűnően bánt a színekkel, formákkal, anyagokkal, így az üzletbelsőben nincs semmi túlzó, vagy zavaróan kirívó elem, ami elterelhetné figyelmünket a főszereplőkről: a cipőkről.

A Gold szalon különlegessége, hogy kizárólag a legjobb tervezők darabjai kerülhetnek a polcokra. Ráadásul az itt vásárolt lábbelit viselve garantáltan nem kerülünk abba a kínos helyzetbe, hogy a szembejövő járókelőn viszontlátjuk kedvenc cipőnket, hiszen itt az “egyedi darab” valóban azt jelenti, hogy abból egyetlen darabot árulnak. Ez alól kivételt képeznek a táskák, amiből akár kettő (!) darab is eladó.


De nézzük csak a választékot. A Gold olyan mainstream tervezők remekeit forgalmazza, mint Sergio Rossi, Jimmy Choo, Pura López, vagy Paco Gil. A cipőművészek neve kizárólag kézzel készített, luxus-kategóriájú mesterműveket fémjelez, kivétel nélkül a legfinomabb bőrrel dolgoznak, legyen szó borjú-, szarvas-, velúr-, vagy kígyóbőrről. Szintén igaz ez a szőrmékre, amely főként a Paco Gil által készített őszi csizmákon fordul elő, hiszen a világhírű designer idén előszeretettel dolgozik nyúlszőrmével. Paco Gil egyik érdekessége, hogy ő használja legintenzívebben az idei trend fő elemeit: a szegecselést és a cipzárat, amiket a sarokról sem spórolt le. Itt is jellemzőek a különleges megoldások, a cipzárak például (a praktikus funkció mellett) bármilyen szerephez juthatnak, ha a művész elengedi a fantáziáját. Formálhat belőle rózsát, amivel a lábbeli orrát díszíti, végigvezetheti a cipő sarkán, vagy kiemelheti vele a platformot. A szokásos őszi bokacsizma mellett nála megjelenik az egészen hosszú, akár combig felhúzható csizma, és egyedülálló módon a kockaorr is kizárólag nála jelenik meg.

Talán az Oscar gálákról ismert Jimmy Choo darabjai a legmerészebbek. A Malajziában született, de Londonban tanult tervező cipőremekei olyan hírességek kedvence volt, mint Diana hercegnő, de Sandra Bullock, Halle Berry, Cate Blanchett, és Hilary Swank is szívesen hordták már a filmszakma legnevesebb díjkiosztóján. Choo cipőire a játékosság, nőiesség és az extremitás jellemző, akárcsak az általa tervezett táskákra. A párducminta nála is megjelenik, de azzal a különbséggel, hogy merész kreációiban élénk, mondhatni vad színekkel és különleges anyagokkal (pl. fém) párosítja. Az így létrejövő darabok viselésekor biztosak lehetünk abban, hogy nem maradunk észrevétlenek. Kérdés azonban, hogy miként mutatnak ezek a luxuskategóriás (és ennek megfelelő árú) remekek, ha lelépünk velük a vörös szőnyegről, hiszen Magyarországon kevesen ismerik fel a prémium kategóriás márkák darabjait...


Ebből a szempontból Sergio Rossi cipői testhezállóbbak, mert mind őszi színviláguk, mind kialakításuk jobban beilleszkedik hétköznapjainkba. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy munkái nélkülöznék az alkotói kreativitást, hiszen ötletes tűzésekkel, rojtokkal teszi izgalmasabbá az egyébként is markáns darabokat. Ahogyan a többi világklasszis tervező esetében, Sergio Rossi sem ad ki silány munkát a kezei közül, minden egyes cipő és táska 120 lépéses minőség-ellenőrzésen megy át, így biztosak lehetünk benne hogy pénzünkért maradandó, minőségi árut kapunk cserébe.

Bár a művészek darabjai mind magukon hordozzák készítőjük stílusát, az őszi trendre mégis könnyedén következtethetünk. A korábbi, néha már tériszonnyal fenyegető magas sarkak helyébe a visszafogott, kényelmesebb sarok lépett, sok hölgy nem kis örömére. A sarok vastagsága azonban változó, az egészen vékonytól a már-már ormótlannak ható vastagig mindenki kényelmének és stílusának megfelelően válogathat. A határozottan hegyes, vagy kerek orrot is fölváltja egy új megoldás, ami a két szélsőséget ötvözi, a hegyesnek induló, de végén enyhén lekerekített forma. Jellemző a megemelt, avagy platformos talp, ami kiválóan hidalja át a szakadékot a magas sarok nyújtotta előnyös megjelenés és a kisebb sarok kényelme között, hiszen magában hordozza a magas sarok esztétikai előnyét, és az alacsonyabb komfortérzetét. Idén újra divat a párducminta, de annak sincs oka az aggodalomra, aki állatminták helyett inkább a hétköznapibb színeket hordaná, hiszen a nyár rikító színeit maga mögött hagyva, az őszi trend a visszafogottabb, őszies színeket preferálja, mint a fekete, szilvakék, barna, bordó, és a lila pasztelles árnyalatai.


Ne feledkezzünk meg a díszítésről sem: idén cipzárak, szegecselések, rojtok, tűzések teszik egyedivé, izgalmassá lábbelinket. Táskaválasztásnál pedig ne lepődjünk meg, ha kizárólag szélsőséges méretekkel találkozunk, az őszi trend diktátorai szerint ugyanis vagy óriási, vagy egészen kicsi táskával kell járnunk. De ne ijedjünk meg, hiszen minden lány tudja, hogy nincs olyan nagy táska, amit ne lehetne dugig tömni, és nincs olyan kicsi, amiben első nyúlásra megtalálnánk a lakáskulcsot...