Trendmagazin

Öt ország, ahol a legtovább él az ember

A listán három ország európai

2014.10.18 | Munkatársunktól

Az Egészségügyi Világszervezet nyilvánossá tette a 2014­-es évre vonatkozó átlagos élettartamokat a világ minden tájáról a nőket, és férfiakat illetően is. Mivel a nők általában tovább élnek mint a férfiak, ezért a top 5 országot, ahol a legtovább élnek az emberek, a nőkre nézve állapították meg, hogy bemutassák azon társadalmakat, ahol az emberek manapság a leghosszabb életet élik­. Természetesen az egészséges életmód és a jó egészségügyi ellátás, valamint számos egyéb tényező is hozzájárul ezen polgárok hosszú életéhez. Nézzük hát, melyik ez az 5 ország!

5. Olaszország: 85 év


Nemrég a BBC adott nyilvánosságra egy írást, melyben egy újságíró azon töprengett, miért szorítja ki az Olaszországban élők élettartama az Egyesült Királyságot, hiszen mindent figyelembe véve, az olaszok alacsonyabb életszínvonalon élnek, például többet dohányoznak, gyengébb a gazdaságuk, és sokkal kevesebbet költenek az egészségügyi ellátásokra (a GDP mindössze 9 százalékát). A kérdés tehát jogos, azonban a kultúra hatása az egészségre alapvetően felbecsülhetetlen. Nagy valószínűséggel Olaszország világhírű kultúrája, és az emberek híresen harcias modora, valamint az optimista hozzáállás nagyon jól fenntartja a jó egészséget. Az ország nemzeti egészségügyi rendszere – egyszer azt mondták, hogy a második legjobb a világon a francia után -­, dicséretesen olcsó kezeléseket kínál minden európai polgár számára. Olaszország tehát az egyik legmagasabb várható élettartamot tartja jelenleg mind a férfiak, mint pedig a nők számára egyaránt.

4. Szingapúr: 85,1 év


A szingapúri férfiak és nők a rangsorban a 4. és az 5. helyen állhatnak az átlagos élettartamot tekintve, annak ellenére, hogy az országban a GDP csupán 3 százalékát költik az egészségügyi ellátásokra. Az egész sikernek a központjában egy igazán egyedi szociálpolitika áll: a kormány állapítja meg az összes biztosítást, és ezeknek árait is. Ezen felül magas egészségügyi támogatást is kínálnak az alacsony jövedelmű állampolgárok számára, egészségügyi öregségi nyugdíjat, és kötelező megtakarítási programokat, ami biztosítja azt az erős szociális hátteret, mely nemcsak teljesítmény alapú, de megfizethető szolgáltatásokat ad. De ami ettől is fontosabb, hogy az általános ellátás a kultúrában minden előtt áll­ a legértékesebb tanúság minden ország számára.

3. Svájc: 85,1 év


A svájci kormány mindenkitől elvár egy alapvető egészségügyi biztosítást, legyen szó akár egy 3 hónapos csecsemőről, vagy egy olyan személyről, aki hosszú távon akár csak dolgozik az országban. A rendszer sikeresen vegyíti a nyilvános, támogatott, vagy magán egészségügyi cégeket össze, a Szövetségi egészségbiztosítási törvény szigorú, de nem fullasztó hatályköre alatt. Hogyan működik? Minden biztosítónak törvény alapján mindenkinek kell egy alaptámogatást kínálnia - kortól és az egészségi állapottól függetlenül­ - mindenféle profit elvárása nélkül.

2. Spanyolország: 85,1 év


A harmadik ugyanolyan statisztikával rendelkező ország Spanyolország, mely végül is pozícióját tekintve ugyanott van mint Olaszország, főképp, mivel itt is hasonló társadalmi­-gazdasági tényezők vannak. Itt is úgy tűnik, hogy van valami a mediterrán étrendben, mivel az étel a kultúra hatalmas részét teszi ki, a spanyolok személyenként sokkal többet költenek itt ételre, mint bárhol a világban, és sokkal kevesebbet foglalkoznak az olyan nyugati sztenderdekkel, mint például a kalóriabevitel, vagy az alacsony zsírtartalom. A konyha mindig erősen tradicionális marad, és miért is ne lenne az? Itt egyáltalán nem jellemző az elhízás. Az ország általános egészségét egy erős egyetemes egészségügyi rendszer segíti, emellett pedig a spanyol kultúra úgy tűnik, hogy az egyik leginkább elősegíti a hosszú, egészséges életet.

1. Japán: 87 év


Egy japán állampolgár, Misao Okawa 83 évvel ezelőtt özvegyült meg. A Guinness Világrekord szerint a mai 116 évével ő a világ legidősebb embere. Mi a titka? Eszik, alszik, és pihen. Rajta kívül ott van egy másik japán állampolgár, Sakari Momoi, aki 1903 február 5­-én született, és a világ legöregebb embere. Ez tehát nem véletlen: a világ 40 legidősebb embere közül, akiket „supercentenarians” néven neveztek el (olyan ember, aki több mint 110 éves) több mint a fele Japánban él. Átlag 87 évvel a japán élettartam magasan felülmúlja a többi országot. Csupán csodálkozni tudunk azon, vajon mit adhat a japán kultúra, amely nyilvánvalóan hozzájárul az emberek átlag élettartamának megnövekedéséhez. Egyrészt, az országban egy sokkal egységesebb egészségügyi rendszer működik, mint nyugaton, hiszen egyetlen családi orvos sincs, és kevés hangsúlyt fektetnek az orvosi etikára, és szokásokra. Másrészt, univerzális rendszerük van, mely magas világszínvonalú technológiák alkalmazását teszi lehetővé. Azonban a valódi különbség tagadhatatlanul a kultúrában rejlik: felmérések bizonyítják, hogy a japán étrendnek köszönhetően az emberek általában kevesebbet kapnak szívrohamot, hiszen nincs olyan alkotóelem az ételeikben, amely a szívroham kialakulásáért felelős lehet, és ez megmagyarázza azt is, hogy miért olyan alacsony az országban a szívbetegségek aránya.