Trendmagazin

Példát mutatnak a hollywoodi hírességek

A jótékonyság nem foglalkozásfüggő

2012.12.12 | Boskovics Bianka

Sokan úgy hiszik, a színészek, zenészek, televíziós arcok élete az öncélú magamutogatáson kívül nem sokból áll. Ennek ellenére nem egy ismert ember tesz tanúbizonyságot felelősségérzetéről, önzetlenségéről, és segíteni akarásáról.

A nyugati világ rengeteg tagja még a válság közepette is olyan jólétet élvez, amely nem sokszor fordult elő a történelem során. Van tiszta ivóvize, mindennap tud étkezni, van hol álomra hajtani a fejét. Azonban e viszonylagos kényelem a Föld népességének nagy hányadát nem érinti. Ide tartozik Latin-Amerika, Afrika és Dél-Ázsia lakossága, melyet ma Harmadik világként ismerünk.


Az egyik legismertebb jótékonykodó minden bizonnyal Angelina Jolie. Neve jóformán egybeforrt a karitatív programokkal, néhány éve az UNHCR különmegbízottjának választották. Nehéz helyzetű gyermekeket fogadott örökbe, a bolygó szegényebb felének szinte nincs olyan pontja, ahol ne adományozott volna. Nemrég Ecuadorban járt, ahol a népesség több, mint 35%-a létminimum alatt él. Sőt, az Oscar-díjas színésznő kreativitását is beveti: saját ékszerkollekciót tervez, amelynek bevételeit természetesen jótékony célra fordítja.

A Száhel-övezet Afrika, és talán a Föld legkritikusabb területe. Az élelmezés, a szinte nem létező közegészségügy, és az állandó vízhiány – amely a globális felmelegedéssel csak súlyosbodik – folyamatos problémát jelent. Évente több ezren halnak meg alultápláltság következtében. A figyelemfelhívás érdekében az Obi-Wan Kenobiként is ismeretes Ewan McGregor egy videofelvételt készített, mára az UNICEF nagykövetévé lépett elő. Hat éve feleségével örökbe fogadtak egy mongol árvát.


Nagy adományozó hírében áll Oprah Winfrey, aki maga is szegény sorból származik. Bono segélyszervezetekhez csatlakozik, különböző konferenciákon ad hangot véleményének. Jennifer Aniston rákos betegekért énekelt, Julia Roberts természeti katasztrófák károsultjain segít. Sigourney Weaver az emberi jogok mellett áll ki, Charlize Theron pedig méregdrága ruháját adta el az afrikai gyermekek érdekében. Az említetteken kívül még számtalan híres és sikeres ember cselekszik hasonlóképp, akár e pillanatban is.