Trendmagazin

Pixelfelhő a tornyok között

Szöul belvárosában tervezték felépíteni

2011.12.16 | Munkatársunktól

Egyedi és meglehetősen feltűnő terveket mutatott be a világhírű MVRDV építésziroda. Az egymás mellett felépítendő két torony közötti kapcsolatot egy felhőre emlékeztető híd szolgálná, a tervezők így próbálnának valami újdonságot felmutatni a világszerte mindenhol megjelenő, magányos felhőkarcolókkal szemben.


A Szöul megújítására megálmodott Yongsan Dreamhub projekt keretén belül valósulna meg az itt látható beruházás is. A 260 és 300 méter magasságú épületek között a 27. emeleten helyezkedne el az az átkötő folyosó, amit a tervezők csak “pixelfelhőnek” neveznek, utalván ezzel a híd sajátos formavilágára. A tetőkerteknek, éttermeknek és wellnessközpontnak is helyet adó területen rendkívül sok zöldfelületet és természetes világítást ígérnek az építészek.

 

Azonban kérdéses, hogy a projekt ebben a formájában meg tud-e valósulni. Ugyanis a látványképek nyilvánosságra hozatala után rögtön a sajtó kereszttüzébe került az MVRDV, mivel a kritikusok szerint az épületek nagyon hasonlítanak a 9/11-es World Trade Center ikertornyaira. A nemzetközi médiában olyan nagy botrány keveredett az ügyből, hogy a világhírű építésziroda kénytelen volt kihozni egy közleményt, amiben cáfolják, hogy bármi köze is lenne terveiknek a terrortámadás során elpusztult épületekhez.

 

“A The Cloud tervezésének kiindulási paraméterei a napsütés, a szabad külső terek, a lakók életminősége és maga a város voltak. Ez egyike azon projekteknek, amelynek során az MVRDV a felemelt városi térrel kísérletezik, megpróbálva újraalkotni a felhőkarcoló sablonos típusát. Nem állt szándékunkban, hogy bármilyen hasonlóságot teremtsünk a 9/11-es támadásokkal, és nem is láttuk ezeket a hasonlóságokat a tervezési folyamat során. Őszintén bocsánatot kérünk mindenkitől, akit szándékaink ellenére megsértettünk” - olvasható közleményükben.

 

A felfokozott hangulat a közlemény megjelentetése után sem csillapodott, az iroda azóta is számtalan fenyegető levelet és telefonhívást kapott, egyesek egyenesen az Al-Kaida titkos támogatóinak nevezték a tervezőirodát.

 

Az eredeti elképzelések szerint 2015-ben adták volna át a két tornyot, melyekben 80-260 négyzetméteres luxuskategóriás lakások is helyet kaptak volna, ám a heves ellenállás miatt lehet, hogy a terveket alaposan átszerkesztik a holland építészek.