Trendmagazin

Programajánló a londoni olimpia idejére

Több mint 12 ezer esemény közül választhatunk

2012.06.27 | Munkatársunktól

Mit csináljon az, aki Londonba utazik az olimpia idején, s nem csak a versenyszámokra kíváncsi? Hova üljünk be és mit ne hagyjunk ki? Összegyűjtöttünk néhány különleges programlehetőséget.


A legfontosabb dátum, amit érdemes bevésni a naptárba annak, aki átruccan Londonba a nyáron: július 27. Ezen a napon zajlik az ötkarikás játékok nyitóceremóniája, innentől kezdve már valószínűleg telt ház lesz a legtöbb szálláson, a pubokban és tömegjelentek várhatóan az utcákon, köztereken is, főleg Kelet-Londonban az Olimpiai Park környékén.

Az olimpia időszakában London egy pezsgő fesztiválvárossá alakul át, több mint 12 ezer eseményt szerveznek mintegy 900 fellépővel. A programok június végétől szeptemberig tartanak, nyomon követhetőek a fesztivál honlapján. A legígéretesebbnek Wayne McGregor, a Királyi Balett koreográfusa által összefogott gigaprogram ígérkezik a Trafalgar téren, ahol 2000 táncos indítja el a Big Dance nevű rekordsorozatot, ami az összes szigetországit mozgásra hívja.


Aki bírja a jamaikai lazaságot, annak a Puma Yard a legjobb célállomás. A kelet-londoni Boiler House-t teljesen átalakították, a hátsó kertben autentikus jamaikai konyhával, strandbárral, hatalmas kivetítőkkel és közösségi programokkal találkozhatnak a látogatók. Akár sebességüket is összemérhetik a világ leggyorsabb emberével, Usain Bolttal egy gyorsasági teszt segítségével, de lesz Groove Armada, Gyptian és Professor Green koncert is.


A divat szerelmeseinek kihagyhatatlan program a Viktoria and Albert Museumban a kiállítás brit alkotók és olyan divattervezők munkáiból, mint Hussein Chalayan és Jeremy Deller. Az olimpia nyitóceremóniáján lép fel az örökzöld Duran Duran, a wales-i rockbanda, a Stereophonic, de a tinibálvány Paolo Nutini, de rajtuk kívül sok más szupersztár ad koncertet Londonban.


A Potters Fields Olimpai Központtól egy köpésre, a Unicorn Színházban, ami tulajdonképpen nem is egy színház, hanem egy hatalmas közösségi központ, olimpiai pihenőzónát alakítanak ki, ahol akár sötét szobákban, kényelmes fotelekben lehet megtekinteni az aktuális sporteseményeket. Akinek mégiscsak low-budget szurkolni támad kedve, megnézheti az olimpia kültéri eseményeit, ahová nem kell jegyet venni, mint például a maratoni futás a legfőbb londoni nevezetességek környékén, vagy a triatlon a Hyde Parkban.sára.