Trendmagazin

Kortárs épület a sivatag közepén

Speciális anyagokkal áll ellen a nagy hőingadozásnak

2012.02.24 | Oroszvári Péter

2008-ban készült el a mexikói chihuahuai házukkal a Productora cég. A 450 négyzetméteres kortárs stílusú épület nem mindennapi látványt nyújt a sivatagban.


A lakást a helyi időjárási tényezők figyelembe vételével alakították ki. Mivel a nappalok és éjszakák közt több tíz fok különbség is előfordulhat az egész évben, félig a domboldalba építették be, így kihasználva a Nap által felmelegített föld energiáját. Emellett speciális anyagokat is használtak, hogy a nagy hőmérséklet-ingadozás nehogy idő előtt legyengítse az épület szerkezetét.


Mivel a telek környékén csak „normális” házak állnak, de a tulajdonos modern otthont szeretett volna, néhány kompromisszumot kellett kötnie a kivitelezésben az ide vonatkozó szabályok szerint. Egy ilyen volt például, hogy a tető legfeljebb 20%-a lehet csak vízszintes. A tervezők azonban ügyesen megoldották, hogy a folyamatosság mégse tűnjön el: sok, kis szögben eltérő felülettel oldották meg a lejtést, anélkül, hogy az egy átlagos háztetőre hasonlítana.


A domboldalba való építésnek és az érdekes kialakításnak köszönhetően sikerült több teraszt kialakítani, illetve lényegében a tetőre ülve lehet a kellemes melegben pihenni. Ráadásul az itteni nagy üvegablakok rengeteg fényt engednek be a szellős beltérbe. A falak kívül-belül fehérek, de a sötétbarna, modern bútorok remekül ellensúlyozzák a túlzott tisztaságot.