Trendmagazin

Rekordáron kelt el a Cartier-ékszer

A legkiválóbb jádeékszer a világon gazdára talált

2014.04.09 | MTI/TM

A jáde, valamint a Cartier-ékszerek esetében rekordot jelentő 27,44 millió dolláros összegért (6 milliárd forintért) kelt el a Sotheby's hongkongi árverésén egy 27 kínai jádegyöngyből a világhírű ékszerház által készített, rubin és gyémánt kapoccsal díszített nyaklánc, "a legkiválóbb jádeékszer a világon".

Fotók: Sotheby’s

A Hutton-Mdivani-nyakláncként ismert ékszer sötétzöld köveinek átmérője 15,4 és 19,2 milliméter közötti, a kapcsát pedig 18 karátos aranyba ágyazott bagett csiszolású gyémántok, valamint rubinok díszítik - írta a Forbes magazin. A láncot Barbara Woolworth Hutton számára tervezte a Cartier, a gazdag amerikai örökösnő apjától, Frank Winfield Woolworth mágnástól kapta az ékszert, amelyben 1933-ban, Alexis Mdivani herceggel kötött esküvőjén pompázott először. Fénykép hónapokkal később, a New York-i Metropolitan Operaházban készült a páratlan nyakláncról. A ritkaság évtizedeken át családi tulajdonban maradt. 1988-ban elárverezték kétmillió dollárért, azóta 1994-ben is kalapács alá került. A nyakéket most a hírek szerint a Cartier vásárolta meg húsz percig tartó heves licit után. A leütési ár végül az előzetesen becsült 12 millió dollár több mint kétszerese lett.

Aukciós rekord született a Red Emperor (Vörös császár) nevű nyaklánc esetében is. A burmai rubin és gyémánt nyakék - amelyet James W. Currens tervezett a Fai Dee ékszerház számára - 9,9 millió dollár feletti összegért (2,18 milliárd forintért) kelt el a hétfői árverésen. Rubin és gyémánt nyaklánc ennél magasabb áron még nem cserélt gazdát aukción. A ritkaság 30 szív és 30 körte alakú galambvér-vörös rubinból áll, amelyek 104,51 karátot nyomnak. A rubinok között briliáns csiszolású, körte és ovális alakú gyémántok sorakoznak, összesen 59,04 karátnyi.


A foglalat 18 karátos sárgaarany és platina. A nyaklánc több mint száz éve talált rubinokból készült, csiszolása nyolc évig tartott. A rubinok esetében árverési rekordot jelentő 7,3 millió dollárért (1,61 milliárd forintért) vettek meg egy 29,62 karátos burmai rubin gyűrűt, amelyet a Cartier formázott meg. A platinafoglalatot 2,50 karátnyi briliáns csiszolású gyémántok díszítik. Tetemes összeget, 6,5 millió dollárt (1,45 milliárd forintot) fizettek a Nirav Modi indiai ékszerház egy 17 darab több mint 10 karátos gyémántból álló nyakláncáért.