Trendmagazin

Rekorder gumikacsa Hongkongban

Hatalmas szárnyas úszkál Kína partjainál

2013.05.26 | Boskovics Bianka

Napsárga, aranyosan sípol, és mindenki ismeri? Ki másról lehetne szó, mint a gyermekkori fürdőzések elmaradhatatlan kellékéről, a gumikacsáról? Hamar belopta magát az emberek szívébe, ma már a legkülönfélébb variációkban kapható. Egy holland művészt annyira magával ragadta a játékfigura, hogy korábban soha nem látott méretben kivitelezte azt.


A forgalmasabbnál forgalmasabb hongkongi Victoria-kikötőben a helyi média sürgölődik. Kacsavadászaton vannak. Villognak a vakuk, mindenki a nevezetességre kíváncsi. Az értelmi szerző személyében Florentijn Hofmant tisztelhetjük, aki kifejezetten ilyen jellegű alkotásokra specializálódott. Eddig ez a leghíresebb.


Hofman úr szerint a közönség vegyesen, de többnyire jól fogadja a felfújható, 16 és fél méteres erődítményt. Mindazonáltal örül, hogy végre megnézheti a várost. „Már évek óta terveztem Hongkongba látogatni, ez a kacsámnak hamarabb sikerült.”- mondta kissé szarkasztikusan. Sokakban megfogalmazódott a felvetés, miszerint cikkünk tárgya egyértelműen gyermekeknek való. A holland művész ellenkező véleményen van. Így reflektált: „Úgy gondolom, ez egy felnőtt dolog. Ismét fiatalnak érzed tőle magad. Visszaidézi a gyermekkorod, amikor még nem volt stressz vagy gazdasági nyomás, nem kellett aggódni az albérlet fizetése miatt.” Hofman 2001 óta tervezte a projektet, ami hat évvel ezelőtt valósult meg. Azóta is arra buzdít mindenkit, hogy élvezze a közösségi művészetet.


Hősünk rendkívül világlátott (és a maga 600 kilogrammjával rendkívül súlyos) kacsa. Számos világvárosban megfordult már, mint Sydney, Oszaka, Sao Paulo vagy a közeli Amsterdam. Május 2-án érkezett meg az ázsiai metropoliszba, június 9-éig ott is időzik. A híresztelések szerint a legközelebbi állomás az Egyesült Államok lesz.