Trendmagazin

Ronaldo elfáradt

A futballsztár hétfőn jelentette be visszavonulását

2011.02.17 | Kirschner Dávid

A futballban a harmincas korosztály már veteránnak számít, de valóban ki is fáradnak ekkorra a játékosok. A „Fenomén” becenévre keresztelt labdarúgó idén szeptemberben lesz 34 éves, és már úgy érzi, nem a régi formájában van.


A brazil labdarúgó 1976-ban született Ronaldo Luis Nazário de Lima néven, és húsz éves korára, 1996-ban már az év labdarúgója lett, majd ezt megismételte 1997-ben, és 2002-ben is. A minden idők egyik legnagyobb focistájának tartott Ronaldo tehetsége Rio de Janeiro utcáin kezdett kibontakozni, míg 14 éves korára fel nem ismerték képességeit, ekkor egy korábbi világbajnok beajánlotta a Cruzeiro Esporte Clube-hoz, a kilencvenes évek derekán pedig már a Barcelona FC-ben játszott. A ’98-as VB után lesérült, és jó ideig nem lépett pályára, majd igazán 2002-ben tért vissza, és a braziloknak sikerült eljutniuk az aranykupáig. 2007-ig a Real Madrid játékosa, majd egy évig az AC Milan csatára volt. 2009 óta van a Corinthians-nál, ahol összesen 14 meccséből, tizenegyszer lőtt gólt. Kétszer szenvedett komoly térdsérülést – egyszer 1998-ban, majd legutóbb 2008-ban. Bár sikeres és profi játékos, magánélete mégsem a siker mintapéldája, ami egyes vélemények szerint nem játszott közre karrierjének mélypontjaival. 2004-ben, ötévnyi házasság után elvált első feleségétől, majd sajnos a 2005-ben megismert, és eljegyzett modellel, Daniela Cicarelli- vel sem volt hosszú távú a kapcsolata.

Vasárnap úgy nyilatkozott az Estado de Sao Paulo című lapnak, hogy „Folytatni akartam, de már nem megy. Elgondolok egy akciót, aztán nem tudom úgy kivitelezni, ahogy szeretném. Itt az idő”. Saját elmondása szerint az esze még akarja a focit, de a teste már nem – ezt sajnos már korábban is tapasztalta, ugyanis kétszer szenvedett komoly térdsérülést – egyszer 1998- ban, majd legutóbb 2008-ban. Hétfőn az összehívott sajtó tájékoztatón súlyos szavakkal magyarázta visszavonulását: „Nem bírom tovább… Folytatni akartam még, de már nem megy. Hiába tudom, mit akarok csinálni a pályán, már nem jönnek a mozdulatok. Lejárt az időm. De gyönyörű szép időszak volt.