Trendmagazin

Saját Zeppelint kap Budapest

Hatalmas beruházás a belváros szívében

2010.07.22 | Molnár Gergely

Új városközpont kialakítását tervezik fővárosunk V. kerületében, a látványterv lenyűgöző, az anyagi feltételeket biztosították. A dolgok jelenlegi állása szerint néhány éven belül a Bécsi utcában álló több lepusztult bérház helyén egy nagy üvegépületet húznak majd fel, amelynek tetejét úgy alakítják ki, hogy hasonlítani fog a Ferdinand Von Zeppelin által a 20. század elején tervezett és gyártott irányítható, merev szerkezetű léghajóra. Megújul az eddig elhanyagolt Bécsi utca képe, Budapest arculata változik…


Az elképzelés érdekes, építészetileg izgalmas, és rendkívül merész. Amennyiben valóra válik az, amit elterveztek, 2013-tól kialakulhat Budapest legújabb turista látványossága, amely - különleges kialakításának köszönhetően - feltehetően kedvelt célpontja lesz a fővárosunkba látogatóknak. Az épület alapötlete Csipak Pétertől származik, aki a tervek részletes kidolgozását egy neves angol építészirodára, a Foster and Partners-re bízta. Mivel az Országos Építészeti Tanács és az V. kerületi önkormányzat is rábólintott az ötletre, úgy tűnik minden akadály elhárult a Zeppelin-ház megvalósítása elől.

Az új városközpont terve nemcsak egy üvegépületet és egy egyedileg kialakított tetőteret foglal magában. Az épület alá egy nagy mélygarázst, földszintjére pedig több üzlethelyiség kialakítását tervezik, az emeleteken irodák kapnak majd helyet és a léghajó alakú tető belsejében egy hotel fog működni, amelynek ablakaiból varázslatos panoráma lesz látható, ha elkészül. Ám ezzel még nincs vége, ugyanis a léghajó alatt található szinten egy 3000 négyzetméteres parkot terveznek létrehozni - gyakorlatilag egy étteremmel és kávézóval is rendelkező kilátópark szerepel a tervekben - amely mindenki számára látogatható lesz, és amit az Erzsébet tér felől egy modern siklóval közelíthetnek meg a látogatók, az ígéretek szerint a sikló használata díjmentes lesz. Sőt, a ház üvegfalai sem a megszokott látványt fogják nyújtani, olyan különleges üveget fognak használni az épület kivitelezése során, amely a különböző napszakokban eltérő színekben fog pompázni, sötétedés után pedig különleges díszkivilágítást kap.


A tervezők tehát nem szenvednek hiányt a kreatív ötletekben és a futurisztikus elképzelésekben. Ha az épületkomplexum tervei megvalósulnak, Budapest belvárosa új, modernebb, 21. századi arculatot kap. Az odalátogatók és a helyben lakók számára több szempontból is érzékelhető lesz az a változás, amit a várhatóan három év múlva átadásra kerülő épület fog okozni. A hagyományosabb beállítottságú, az új üvegépületeket nem kedvelőknek is be kell látniuk, hogy egy város képe korszakonként változik, hiszen él. Amennyiben az újdonság nem ízléstelen vagy felesleges teret lehet - és néha kell is - adni az újszerű törekvéseknek.


A kivitelezők leszögezték, hogy semmi képen sem fogják túlzott mértékben zavarni az ott élők és a járókelők nyugalmát, ezért a terület köré egy ideiglenes falat emelnek majd, hogy a Bécsi utcában az évekig tartó építkezés alatt viszonylag zavartalanul lehessen közlekedni. Ez az új, modern - elsőre talán kissé túl modernnek tűnő – épület azonban nem lógni majd ki a kerület korábban épült házainak sorából, gondoljunk csak a Vörösmarty téren található üvegpalotára, amely hipermodern kialakítása ellenére „nem csapja agyon” a tér látványvilágát, éppen ellenkezőleg, új esszenciát ad az egyébként is különleges hangulatú térnek.


Tehát, Zeppelin, tetőtéri közpark és új sikló. Kíváncsian várjuk, hogyan valósul meg ez a beruházás. Lapunk egyéb jelentős fővárosi beruházásokról is beszámol a jövőben.