Trendmagazin

Elkészült a Sauces House

Befejeződött az épület átépítése

2012.07.18 | Kocsis Katica

A napokban fejezték be az ARCO kortárs építészeti iroda által tervezett Sauces House névre hallgató épület felújítását, melyet Mexikóvárosban találhatunk meg. A projekt során egy kortárs átépítésre és bővítésre került sor.


Az ARCO építészeti iroda házait könnyű felismerni átláthatóságukról és kiváló minőségükről: a stúdió két tagja, Bernando Lew és José Lew minden projekt során arra törekszik, hogy olyan nyelvet használjanak a kialakítások során, mely egyaránt kifejez egy esztétikai és funkcionális szándékot. Az ARCO projektek ötvözik a formákat, a színeket és a textúrákat, melyek így túlmutatnak az egyszerű funkción. Minden tér egyedi nyelven szólal meg, ahol az anyagok nemcsak szerkezeti elemként funkcionálnak, hanem expresszív részletekké is válnak. Ezek a célkitűzések legújabb munkájukon, a 1970-es években épült Sauces House-on is kiválóan megfigyelhetőek.


A projekt során az összes architektonikailag értékes részletet megtartották és egy új, kortárs köntösbe öltöztették át. A cél mindenekelőtt az volt, hogy erősebb kapcsolatot hozzanak létre a külső és a belső terek között még jobban kihasználva az egyes helyiségek funkcióit. Az új belső tér kialakításának három alappillére volt: elegancia, funkcionalitás és rengeteg beáramló fény. A főhomlokzatot kissé zárttá alakították, mely ez a megoldás személyessé teszi az épületet, viszont ezt a távolságtartást a hátsó homlokzattal kiegyensúlyozták, hiszen ez a felület teljesen nyitott és maximális kilátást enged a kert felé.


A programot különböző szinteken oldották meg: a nyilvános helyiségek a főemeleten találhatóak, egy félemeleten pedig a hálószoba és a családi szoba, a privát helyiségek kaptak helyet. A félemelet alatt rejtőzik még egy kisebb hálószoba és egy külön nappali is. A privát helyiségekben történtek a legnagyobb strukturális átalakítások, de az udvaron is nagy beavatkozásokat végeztek, hogy a hálószobák terei nagyobbak lehessenek és, hogy a fő hálószobához egy teraszt is hozzácsatolhassanak. E nyitott térben egyébként grillsütő is helyet kapott, de nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy e helyről csodálatos kilátás nyílik a kertre.


Az épület fényeit minden egyes helyiséghez külön tervezték meg, tiszteletben tartva a meglévő födém adottságait és birtokba véve a helyiség legnagyobb magasságát is egy-egy felfüggesztett lámpával. A ház egyébként teljesen automatizált AMX és Lutron rendszerekkel a megfelelő kényelem és energiafelhasználás érdekében.


Az eredmény egy olyan ház lett, melyben a nagyvonalú, dupla magasságú terek egy jól meghatározható designt képviselnek. Minden teret művészi munkák foglalnak keretbe. A fehér szín puritánsága, a márvány és a mészkő ragyogása nagyszerű harmóniát alkotnak a sötét faszínű tónusokkal. A kert Zen elemekből épül fel, így találunk benne halastavat és különleges növényeket is.