Trendmagazin

Sci-fi az űrkutatás vásznán

Tudomány és Tatuin

2012.11.25 | Boskovics Bianka

A Csillagok háborúja jelentős fejezete a filmtörténelemnek, több millió embert ültetett amozivásznak elé világszerte. Rajongók, figyelem: nemrégiben amatőr csillagászok meglepőfelfedezést tettek!


A történet szerint a Tatuin nevű, elhagyatott perembolygó Darth Vader szülőhelye és LukeSkywalker gyermekkorának színtere. Egy emlékezetes jelenetben Luke elmerengve nézi azalkonyt, ahol – a jó memóriával megáldottak emlékezhetnek - két nap is lenyugvóban van. Akorábban csak fikciók szerint ábrázolt bolygó most megelevenedni látszik!


Egy újonnan lencsevégre kapott égitest nem csupán kettő, hanem négy nappal isbüszkélkedhet! Pontosabban kettővel, amely a filmhez kísértetiesen hasonló látványtképes produkálni, és kettő távolabbival, ami inkább két rendkívül fényes csillagnak hat. Afelfedezést a Yale Egyetem és a Zooniverse weboldal igazgatása alatt álló „Bolygóvadászok”programnak köszönhetjük, azon belül is két szemfüles önkéntesnek: Kian Jeknek és RobertGaglianonak. Utóbbi így nyilatkozott: „Nagyon megtisztelő Bolygóvadásznak, amatőrtudósnak lenni, kéz a kézben dolgozni profi csillagászokkal, adózni a tudománynak.” Mr.Gagliano a felfedezés pillanatát „abszolút eksztatikusnak” írta le.


Később a legendás Tatuin ikertestvére PH1 névvel került bejegyzésre. Mint kiderült, a PH1körülbelül a Föld 6.2-szerese, azaz valamivel nagyobb, mint a Neptunusz. Egyetlen hátrányavan elődjéhez képest: felszíni hőmérséklete 251 és 340 Celsius között ingadozik, így semfolyékony halmazállapotú víz, sem élet nem lelhető fel rajta. A felfedezést technikailag aKepler űrtávcső tette lehetővé, amely 2009 óta gazdagítja a tudományos világképet.