Trendmagazin

Seabreacher X – A cápahajó

A high-tech cápára hajazó jármű a vízi sportok új dimenzióját nyitja meg

2010.08.31 | Molnár Gergely

Egy elképesztő high-tech vízi jármű prototípusát mutatták be nemrég, amely valószínűleg a multimilliomosok kedvelt játékszerévé válik majd a közel jövőben. A kétüléses jármű külső kivitelezése nagyon hasonlít a nagy fehércápa kinézetére, különleges mechanikai rendszerének és mozgatható „uszonyainak” köszönhetően pedig, zseniális manőverekre képes. Zsákmányára lecsapó cápa módjára bukik le, majd tör fel a felszínre ez a James Bond-filmek hangulatát idéző szerkezet.


Kiugrás közben akár 4 méter magasra is képes elemelkedni a vízfelszíntől, leírhatatlan élményt nyújtva a benne ülőknek. A cápahajó a Seabreacher X (Hullámtörő X) névre hallgat és 80-85 km/h-ra is képes a víz felszínén, a víz alatt pedig körülbelül ennek felére tud gyorsulni 260 lóerős, kompresszoros motorjának segítségével. Belső kialakítása is filmbe illő: GPS navigációval rendelkezik és a pilótafülke teljesen vízhatlan. Ezen felül egy beépített kamera továbbít élőképeket a műszerfalon elhelyezett LCD képernyőre, így segítve a tájékozódást.


A csodahajó ára megközelítően 93 ezer dollár (kb. 21 millió forint), ami talán első hallásra soknak tűnik, de ha jobban belegondolunk reális, hiszen a vízi sportok új dimenzióját nyitja meg.