Trendmagazin

Így vigyázz a cicádra a nyári hőségben!

Gyakorlati tippek a nyári meleg idejére

2012.07.17 | Munkatársunktól

A nyári kánikula idején nem csak nekünk embereknek fontos, hogy megfelelően védekezzünk a tartós meleg veszélyei ellen. A hőség a házi kedvenceink szervezetét is megterheli.


Ha elviselhetetlen a hőség Azzal segíthetünk cicánknak átvészelni a legmelegebb időszakokat, ha nem a legnagyobb melegben engedjük ki a szabadba a macskánkat, másrészt a szoba hűsében is biztosítjuk számára a megfelelő feltételeket. Ha láthatóan így is nagyon melege van, letakarhatjuk az állatot nedves törülközővel, vagy hűsítő borogatás gyanánt a nyaka köré tekerhetünk egy rongyot. Eleinte lehet, hogy ellenkezni fog, de ha hozzászokott valószínűleg hálás lesz a hűsítőért.  

Csökkent étvágy

A cicák, ahogy az ember is, rendszerint kevesebb táplálékot fogyasztanak a nyári melegben, ami testsúlycsökkenéssel járhat. Az testsúly kis arányú ingadozása tehát még nem utal betegségre.  

Víz, víz és víz

Ne hagyjuk, hogy a cicánk kiszáradjon a nyári hőségben, mert a dehidratálódott macskák az étvágyukat is gyorsan elveszítik. Mindig gondoskodjunk a friss hideg víz rendszeres pótlásáról! Biztosak lehetünk benne, hogy kedvencünk meghálálja ezt az odafigyelést. Nyugodtan tehetünk egy-két jégkockát is a vízbe, ami nem csak hűt, de felkeltheti kedvencünk érdeklődését is.


Használjunk alutasakos eledeleket

Az egyadagos cicaeledeleknek óriási előnye, hogy kinyitás után a tasak teljes tartalmát a tálba tehetjük (hiszen egy étkezésre elegendő mennyiséget tartalmaz), nem kell a hűtőben tárolnunk, így nem fordulhat elő, hogy ki kell dobnunk a melegben gyorsan romlásnak induló maradékot. Ezek az eledelek a természetes ízeket is jobban megőrzik, így cicánk számára még élvezetesebbek.  A Whiskas különleges ízesítésű, finoman szaftos alutasakos eledelei többek közt húst, növényi alapanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak a kiegyensúlyozott tápláláshoz, így kedvencünk sokáig életerős, aktív és egészséges cica maradhat.  

A nyár és a szőrlabdák

A szőrlabda akkor alakul ki, amikor a macska a nyelvével nyalogatja, tisztogatja a bundáját és lenyeli a szőrszálakat. A szőr a macska emésztőrendszerében összeáll, csomóvá alakul. A leggyakoribb tünetek között van az öklendezés és a hányás. A macskának legtöbb esetben sikerül ily módon megszabadulnia a szőrlabdától. Mivel a nyári időszakban a macskák több szőrt vedlenek, a probléma gyakrabban jelentkezhet.  Megoldást jelenthet olyan cicaeledel vásárlása, ami segíti megelőzni a szőrlabdák kialakulását a cica gyomrában.


Hőguta

Nyári melegben semmi esetre se hagyjuk cicánkat lezárt autóban még rövid időre sem. Amennyiben feltételezhető, hogy a cica a hőgutára utaló jeleket mutat, a lehető leggyorsabban le kell hűteni. Ilyenkor mártsuk hideg vízbe, és csavarjuk hűsítő borogatásba. Azonnal forduljunk vele állatorvoshoz.