Trendmagazin

A cukorbeteg kislánytól az árva sztriptíztáncosnőig

kstew3

2012.04.04 | Nagy Anna, Horváth Tamás, Hennel Ádám

Ugyan Kristent legtöbben az Alkonyat-sagából ismerik, a vámpírfilmeken kívül még számos filmben játszott főszerepet az elmúlt években. Most megmutatjuk időrendi sorrendben azokat az alkotásokat, amikben való szereplése jelentősen dobott Hollywoodi karrierjén.

Pánikszoba (Panic Room - 2002)

Kristen legelső blockbuster filmje, melyben Jodie Foster mellett főszerepet kapott. A történet szerint az elvált, nagy vagyont megkaparintó anyuka egy új otthont keres magának és kislányának New York felkapott negyedében. Az ingatlaközvetítő egy 4 szintes, felújításra szoruló, ámde igencsak impozáns "sorvillát" ajánl nekik, amit meg is vásárolnak.


Meg és kislánya, a cukorbeteg Sarah azonban nem számítanak rá, hogy beköltözésük éjszakáján egy mindenre elszánt banda tör be a hatalmas házba, aminek egyetlen biztonságot nyújtó pontja van: egy minden eszközzel felszerelt, acélajtóval védett pánikszoba...


Kapd el a kölyköt! (Catch That Kid! - 2004)

A Pánikszoba után már egy sokkal vidámabb, gyerekbarát filmben játszott Kristen, amiben egy tizenkét éves lányt alakít, akinek édesapja hegymászás során elszenvedett balesete miatt nem tud lábraállni. A műtéthez hatalmas összegre lenne szükség, ám családjának nincsen erre pénze, így Maddy kitalálja, hogy két jóbarátjával betörnek abba a bankba, melynek biztonsági rendszerét édesanyja építette ki. A bankrablás azonban nem úgy sül el, ahogyan azt szerették volna...


Beszélj! (Speak - 2004)

Szintén 2004-ben kapta meg a Speak című film főszerepét, ami nagy hatást gyakorolt Kristenre és karrierjére. Ez az a film, amit még kritikusai sem illetnek negatív jelzőkkel. A Laurie Halse Anderson gyerekregényéből készült alkotás Melinda Sordino-ról szól, akivel valami történt a nyári szünet alatt, ami miatt nem beszél. Pontosabban csak nagyon keveset.


A megindító, remek képi világgal és nagyon jól eltalált zenével rendelkező film tökéletesen bemutatja a főszereplőben rejtőző megalázottságot, a szörnyű múlt el nem engedését, melyet csak a rajzművészet öröme tud enyhíteni. Díjnyertes filmdráma, melyet a Trendmagazin főszerkesztője szerint minden tinédzsernek látnia kell.


Zathura - Az űrfogócska (Zathura: A space adventure - 2005)

A Jumanji alaptörténetét kicsit máshogy feldolgozó Zathura egy tipikus gyerekeknek szánt, fantasztikus kalandfilm, amiben egy űrhajós társasjáték kerül középpontba. Walther és öccse, Danny elkezdenek játszani a régi játékkal, de nem számítanak rá, hogy a szabályok életre kelnek...


Kristen a történetben a fiúk nővérét, Lisát alakítja, aki akaratán kívül belekeveredik a zűrös kalandba, amikor édesapja rábízza a két rosszcsontot, akik a bűvös társasjáték elindításával hirtelen az űrben találják magukat családi házukkal együtt...


Kegyetlen faj (Fierce People - 2005)

A 16 éves Finn a nyarat antropológus édesapjánál akarja tölteni Dél-Amerikában, ahol a kegyetlenségeikről és okkult népi szokásaikról híres Yanamamo indiánokat akarja tanulmányozni. Ám drogos édesanyja miatt belekeveredik egy rendőrségi ügybe, amiből a család régi barátja, Ogden C. Osbourne mossa ki. Finn ezért édesanyjával együtt vidékre utazik, az Egyesült Államok hatodik leggazdagabb emberének hatalmas birtokára.


A fiatal srác ezen a fényűző, erdőkkel körülvett birtokon megismerkedik egy másik életformával és a gazdagok viselkedésével. Közben beleszeret a milliárdos unokájába, Mayába, majd szép lassan rájön, hogy az Osbourne család semmivel sem jobb, mint az a bizonyos kegyetlen faj Dél-Amerika eldugott részén...


The Cake Eaters - 2005

Ezt a filmet itthon nem mutatták be, így se magyar cím se szinkron nem készült hozzá, de ez ne vegye el senki kedvét, ugyanis egy remek drámáról van szó Kristen főszereplésével. A történet a tinédzser Georgiáról szól, aki gyógíthatatlan betegségben szenved. A Friedreich-ataxia egy genetikai betegség, amely fokozatos leépüléshez, majd végül egy-két évtized után halálhoz vezet.


Kristen nagyon hitelesen mutatja be a lányt, aki betegsége miatt nehezen tud járni és beszédzavarban szenved, de mindezek ellenére elkezd randizni egy tőle évekkel idősebb fiúval, akinek családjában szintén komoly problémák vannak...


A hírnök (The Messengers - 2007)

A hírnök az egyetlen horror, amit Kristen eddig elvállalt. A film nem kapott túl jó kritikákat, de Kristen szerint fontos volt elvállalnia a szerepet, mert sokat tanult a forgatásokon. A gondterhelt család Chicagoból Észak Dakota felé veszi az irányt, ahol egy elhagyatott farmon telepednek le. Jessnek és kisöccsének a városi élet után át kell állniuk a vidéki életre, a csendre és magányra, amit nem jól viselnek.


Közben a házban különös, megmagyarázhatatlan események történnek, ám senki nem hisz Jessnek a kamaszkori zűrös dolgai miatt, pedig lassan kiderül, az egész család életveszélyben van... Egyes filmes körök szerint Kristennek nagyon jól jött ez a produkció, amikor az Alkonyat kapcsán felmerült a neve, mert több tekintetben a karakter és az alaphelyzet (új városba költözik a zárkózott ány) is egybecseng a későbbi vámpírfilmmel.


Sárga zsebkendő (The Yellow Handkerchief - 2008)

A sárga zsebkendő is egyike azon független filmeknek, amik kis költségvetésből készülnek, ám a végeredmény egy rendkívül minőségi, valódi mondanivalójú produkció. A film története a 2005-ös Katrina hurrikán pusztítása utáni időszakban játszódik az Egyesült Államok partvidékén, ahol három idegen véletlenszerű találkozásából egy közös utazás kerekedik. A gyerekes Gordy, a magányos Martine és a titokzatos, börtönből szabadult Brett indulnak útnak egy régi kocsival, hogy maguk mögött hagyják a múltat, mely egyikük számára sem alakult kedvezően.


Kalandos utazásuk során végigjárják Louisianát és első kézből szembesülnek a Katrina hurrikán pusztító hatásával. A film nagyon éles színekkel, remekül lett fényképezve, ami az elhagyatott erdők, mocsarak és puszták bemutatásával, az út szélén hagyott iskolabuszok és a kietlen házikók látványával erőteljesen megindítja a nézőt.


Alkonyat (Twilight - 2008)

A film, ami megdöntötte a rekordokat és olyan hisztériát váltott ki a tiniknél, amire már régen nem volt példa. A mindenki által ismert és ezerszer kivesézett Alkonyat volt az első film, amiért Kristen pénzt kapott (nem is keveset).


Kristent saját bevallása szerint is ez a film - pontosabban a film körüli hisztéria - tette felnőtté igazán. A romantikus vámpírfilm megjelenése után elfelejthette a magánéletet, nem mehetett többet egyedül sétálni, meg kellett tanuljon interjúkat adni (ezzel még most sincs kibékülve), de az őrült rajongókra, vagy éppen a Bella Swan karakterét gyűlölő nőszemélyekre is fel kellett készülnie.


Kalandpark (Adventureland - 2009)

Az Alkonyat sikere után a legelső film, melyet elvállalt Kristen. A Greg Mottola által írt és rendezett film a 80-as évek vidéki Amerikájába vezeti a nézőt, ahol a fiatalok a továbbtanulásról és az élet dolgairól ábrándoznak. A hivatalos címke szerint a Kalandpark vígjáték, ám nyugodtan drámának is nevezhetnénk, hiszen Greg Mottola remek karakterekkel mutat be egy ma már elfelejtett korszakot.


A történet főszereplője James Brennan (Jesse Eisenberg), aki Charles Dickenshez hasonló íróvá szeretne válni, ezért tervei szerint a Columbiára jelentkezik. Ám mivel szülei nincsenek jó anyagi helyzetben, így James kénytelen nyári munkát vállalni egy Kalandparkban, ami elsőre nagyon rossz munkának tűnik, de végül élete meghatározó részévé válik. A munka során megismeri a szórakoztatócentrum sármos szerelőjét, aki után döglenek a csajok, összebarátkozik egy zsidó származású, szerencsétlen sorsú fiatal költővel és egy elkényeztetett cicababával is.


A legnagyobb hatást mégis a Kristen által megformált Em gyakorolja rá, aki jómódú ügyvédcsaládból származik, azonban az elviselhetetlen otthoni helyzet miatt kénytelen a munkába menekülni. A Kalandpark a kiváló színészeknek és a rengeteg 80-as évekbeli zeneszámnak köszönhetően kategóriájában egyedülálló film, hiszen amellett hogy szórakoztat, az élet különböző problémáira is rámutat, amikkel fiatalkorban szembesül az ember.


Mallory szerint a világ (Welcome to the Rileys - 2010)

A film, amire való felkészülés testileg is megviselte Kristent. Mallory ugyanis egy árva tinédzser, aki New Orleansban sztriptíztáncosnőként dolgozik egy bárban. A városba érkezik Douglas Riley vállalkozó, aki egy véletlen folytán megismerkedik a szomorú sorsú és pusztító életvitelt folytató lánnyal és elhatározza, hogy megpróbálja Mallory-t kihúzni a gödörből. Eladja vállalkozását és nem tér haza pánikbeteg feleségéhez sem, mert úgy érzi, hogy a lázadó tiniben megtalálhatja autóbalesetben elhunyt lányát.


Kristen a szerepre való felkészüléskor ellátogatott egy sztriptízbárba és beszélt hasonló életvitelt folytató lányokkal. A forgatások ideje alatt csak és kizárólag gyorséttermekben evett, egészségtelen ételeket fogyasztott, szándékosan éjszakázott és rengeteget dohányzott, hogy külsőleg is hiteles legyen. Amanda Fortini az Elle számára készült cikkében a következőket írja ezzel kapcsolatban: “A kemény időszaknak meg is lett a hatása, nyomot hagyott a külsején: a lába csupa seb és zúzódás, vékony bőre tele van pattanással. Az ő korosztályában nem is tudnék még egy színésznőt említeni, aki ennyire teljes mértékben hajlandó alárendelni külsejét egy alakításnak.”