Trendmagazin

Százezres tömeg a repülőnapon

22 országból érkeztek a résztvevők

2013.08.07 | Oroszvári Péter

3 év után ismét megrendezésre került Európa egyik legnagyobb repülőnapja a kecskeméti repülőbázison. Augusztus első hétvégéjén több mint százezer ember, köztük rengeteg külföldi volt kíváncsi a légi- és földi bemutatókra. Fotós beszámoló.

Fotók: Oroszvári Péter és Terjék Tamás

Magyarországgal együtt 22 ország 142 légi járműve – a harcrakész vadászgépektől elkezdve a kis magángépeken át a stílusos oldtimerekig – szolgáltatott látnivalót égen és földön egyaránt. A legtöbben talán a hazánkban először fellépő Orosz Vitézek ötgépes kötelékére voltak kíváncsiak, de a legutóbb már jelen lévő olasz Frecce Tricolori vagy török Turkish Stars műsorát is kár lett volna kihagyni. A Magyar Légierő több képességbemutatót is tartott, láthattunk gépelfogást és földi célpont támadását is, ejtőernyős katonákat, mindezt egy képzelt harci szituációban; emellett Pápáról is „átugrott” az egyik C-17-es szállítógép. Természetesen az összes többi szóló és többgépes fellépő kihozta magából és gépéből is a - megengedett - lehető legtöbbet, de ha esetleg valakinek beállt volna a nyaka a sok felfelé nézéstől, az a földön is rengeteg kiállított repülőgépet, helikoptert, harc- és szállítókocsit nézhetett meg, akár belülről is.


Az óriási meleg ellenére szombaton és vasárnap is kb. 60 ezer látogató érkezett a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai bemutatóra, a 3 éves rendezési ciklus számlálója pedig újra elindult. Aki addig nem bírja ki a hajtóművek zaja és a kerozingőz szaga nélkül, szerencsére több hasonló program közül választhat jövőre más európai országokban is.