Trendmagazin

Szeméthotel Madridban

Save The Beach Hotel

2011.01.30 | Szabó Adrienn

Ez már aztán szemétség a javából! Több okból is megállapíthatjuk ezt a Save The Beach Hotelről, Madridban. Lássuk csak, miért is mondom ezt ilyen biztosan!


A project nem régiben indult el, annak érdekében, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, mennyi szemetet is hagynak a tengerparton. Ez a természet maximális kihasználása, először kényelmesen hevernek embereink a parton, majd helyükön hever a szemét. Ez alkalommal azoknak nyilvánítanak köszönetet és tiszteletet, akik nem járultak hozzá a szemét szálló létrejöttéhez. Fura figurák, különösen a tervező, HA Schult, aki a szemét nagy szerelmese. Állandóan beindítja a fantáziáját az, ami másnak már nem kell. A német designer, Trash People című munkájáról lett híres. A hulladék emberkék már pózoltak jégtáblán, a Kínai Nagy Falon, a leghíresebb főtereken és jelenleg az egyiptomi piramisok körül a sivatagban. „Ez azt tükrözi, hogyan fognak a dolgok végződni, ha nem figyelünk oda bolygónkra. Ha a szemét közt élünk, meg van a kockázata, hogy mi is szemét emberekké válunk. Tényleg ilyen világot szeretnénk?” – nyilatkozta Schult.


Így jött létre tehát, a Corona mexikói sörgyártó cég jóvoltából, a Greenpeace aktivisták paradicsoma. A 12 tonna tengerparti hulladékból készült hotel, amit, mintegy 532 európai tengerpartról gyűjtöttek össze 2010-ben, jelenleg Spanyolországban, Madrid egyik forgalmas utcáján látogatható meg. Magazinunk megkérdezte, Álvaro Salvador Lópezt, aki a hotelben megszálló szerencsések egyike volt, hogy mik a tapasztalatai a szemétszállóval kapcsolatban: El voltam ragadtatva tőle, egyszerűen hihetetlen, fantasztikus. Óriási élmény volt ebben a hotelben aludni. Azzal kapcsolatban, hogy milyen az anyagok minősége és, hogy a hulladékkal járó szagokkal kapcsolatban azt a választ kaptuk, hogy minden szennyeződéstől megtisztított, szagmentes tárgyak vannak a hotelben – még jó.

Ez több, mint egy fakunyhó, vagy egy öt csillagos hotel. A falak a szeméttakaró alatt a dagály segítségével partra sodródó törmelékekből épültek. Valamint kiegészítették olyan kacatokkal, amit tengerből horgásztak ki és a bolhapiacokon kötöttek ki. A fali dekorációk közt megtalálhatunk pár műanyag kisdobot, törött spanyolgitárt, fa képkereteket, szakadt zoknik, gumiabroncsok és gyermekeknek szóló képeskönyvek. Elgondolkoztató, hogy mondjuk, hogyan kerül a tengerpartra egy festmény, gyönyörűen kifaragott fa képkerettel, vagy egy méregdrága Perzsa szőnyeg.


A Corona minden esetre felejthetetlen élményt ígért, egy olyan szállodában, ami nem nyújtja egy ötcsillagos hotel kényelmét, de örök emlék marad a vendégek számára. Mi is lenne velünk a sok szemetelő nélkül? Nem volna Save The Beach Hotel sem, konfliktusok sem és a környezetvédők vitapartnereinek száma is megcsappanna. A talált tárgyakat egyébként, nem áll módjukban visszaszolgáltatni.