Trendmagazin

Szemüvegtrend 2015

A Morvay Optika szerint egyre nagyobb az igény a divatos modellekre

2014.11.24 | Nagy Anna

Grafikus formák, feltűnő minták és túlméretezett keretek - íme néhány meghatározó jellemzője a 2015-ös szemüvegtrendeknek. Többnyire fantáziadús megoldásokat, meghökkentő kombinációkat találunk a vezető márkák kínálatában, persze mint mindig, ezúttal is akad néhány szélsőséges dizájn.

Ahogy a divatipar szereplői is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a szemüvegek megtervezésére, úgy szélesednek évről-évre a vásárlói igények is - mondja Morvay Edina, a Morvay Optika üzletvezetője.

"A vásárlók nagy része természetesen megnézi, felpróbálja a divatos, újdonság erejével ható kereteket, ám végül a saját ízlése, egyénisége szerint vásárol. Mindig is volt egy réteg, aki kifejezetten szerette a szemüvegeket, mert rájöttek, hogy egy megfelelően kiválasztott keret nagyon feldobja az ember öltözködését."

A Morvay Optika becslése szerint az üzletbe érkezők mintegy 30-40 százaléka kifejezetten az aktuális divat szerint válogat, sőt, egyre többen dioptria nélkül kérik a kereteket, hiszen nem akarnak lemaradni a legújabb divathullámról.

Szemüvegek


A Libertine, a Marc by Marc Jacobs, és az Alexander Wang megoldásai is egyaránt visszatekintettek a 90-­es évek lelkesedést tükröző irányzatai felé, legalábbis ami a 2015­-ös szemüvegtrendeket illeti. A Marc by Marc Jacobs­nál felfedezhető volt a fényes fekete acetát keret, mely szinte nagyon hasonlít a latex nadrágokra, míg más daraboknál a színes szemüvegek képviselték a kor fényes szellemiségét.


A Calvin Klein kollekcióban megfigyelhetőek voltak a víz körüli gondolatok, a ruhák sziluettje nagyon hasonlított a folyadék formájához, mely például tengerkék színű szemüveget inspirált. Hasonlóképp volt ez a Rodarte, és a Narcisco Rodriguez esetében is. A Bergdorf Goodman­nél Linda Fargo meg is jegyezte, hogy a Calvin Klein tavaszi kollekciójának darabjai hosszúak, keskenyek, és letisztultak voltak, maga a szövet is luxusról árulkodott. Ezek mellé a ruhák mellé klasszikus keret illik, melynek a kék szín árnyalatai, a sötétkék, és az azúrkék adnak frissességet, de akinek ez nem szimpatikus, az lecserélheti feketére is a szemüvegét, az is tökéletes választásnak bizonyul majd.


Néhány tervező, köztük Altuzarra, Michael Kors és Diane von Furstenberg, a késő ’50­es évekből és a korai 60­-as évekből merített inspirációt. Justin O’Shea kommentálta az Altuzarra bemutatóját, miszerint ők megtalálták, hogyan keverjék a kontrasztokat. Ezen korabeli ihletettségű ruhák mellé tökéletesen illik a nőies macskaszem alakú szemüveg. Michael Kors szerint, aki követi jövő tavasszal ezt a vonalat, annak csábítással teli élete lesz...


Ha elvágyódunk az 1950­es évek önuralmától, jövő tavasszal válasszuk Anna Sui, Versus Versace, vagy Jason Wu­nak a Hugo Boss­nál megalkotott, 70-­es évek stílusában megtervezett darabjait. Andrew Bolton véleménye szerint az Anna Sui­nál nem csak lemásolták az adott korszak jellemzőit, hanem megmutatták, hogyan néz ki mindez a modern korban. A kor lényegét néhány darabka fémes, vagy mély színnel, valamint kreatív díszekkel megfoghatjuk, és mindez megjelenik a jövő tavaszi darabokban is.


A katonai témák színvilága eléggé semleges, ezért ha színes és bonyolult részletekkel vegyítik őket, ragyogó lesz a végeredmény. Ralph Lauren például a tengerészek ruhájának a színét használta, hogy kiemelje az egyes szemüvegek élénk színárnyalatát. A téma minden árnyalata szerephez jutott, kezdve a moha színtől egészen a sötét olajzöldig.
[MINICIKK-6]

Napszemüvegek


Az egyik legnagyobb, és leginkább figyelemre méltó szemüvegtrendet a szezonban azok a napszemüvegek, és szemüvegkeretek adják, melyeknek grafikus formája van, beleértve a négyzet, a háromszög, vagy az ovális formájú kereteket. A csodás árnyékos alternatívák, valamint a különböző hatások különösen feltűnővé és egyedivé teszik az egyes darabokat, figyelembe véve a kreatív formákat melyek fantasztikus eredményeket biztosítanak hosszú távon is. Így tehát, ezek között különösen említést érdemelnek a Valentino nőies és ombre variációi, a Kenzo sportos és klasszikus formái, a Vera Wang hétköznapi, és univerzális keretei, és természetesen nem maradhatnak ki a sorból Roberto Cavalli nagyméretű ovális variációi sem.


Néha mindenkinek szüksége van arra, hogy elrejtse a szemét mások elől, ebben az esetben pedig mentőövként szolgálhat a nagy, és átláthatatlan napszemüveg. Szerencsére a legújabb szezonális trendek is gondoltak erre a megoldásra, így az alapvető stílusok között találunk nagyméretű, sötét napszemüvegeket, és így lehetőséget adnak arra, hogy elérjük a célunkat anélkül, hogy elvesztenénk a modernitásunkat, és a stílusosságunkat. Karen Walker, és Christian Dior nagyszerű megoldásai tökéletesen megfelelnek majd erre a célra, így nekünk már csak ki kell találni a megfelelő kombinációt, vagy párosítást ahhoz, hogy a lehető legideálisabb, kifogástalan megjelenésünk legyen. A divatbemutatókon ezen divatóriások klasszikus ruhákkal kombinálták ezeket a napszemüvegeket, és kicsit megbolondították neomodern és rendkívül kreatív részletekkel.


Talán elsőre furcsának tűnhet, azonban a macskaszem stílusú napszemüvegek még mindig a legkapósabb és leglenyűgözőbb típusnak minősülnek, és az egyik fő alternatívának számítanak a napszemüvegtrendek között a szezonban, és ez is bizonyítja, hogy ez a viselet az egyik leglégiesebb és legnagyszerűbb alternatíva, mely a szemüvegformáknál lehetőségként adódik. Valójában ez a forma univerzális, hiszen egyszerűen fantasztikus megoldást nyújt a legkülönbözőbb arcformák esetében, és gyönyörű hatást biztosít a viselője számára. A divattervezők sokszínű árnyalattal és különböző tervezési megoldásokkal, valamint díszítésekkel garantálják, hogy az ilyen szemüveg viselőjének mindig csalhatatlanul elegáns, és hűvös kinézete legyen. Inspirációért érdemes szemezgetni a Fendi sikkes, a Versace rejtélyes, vagy a Rochas klasszikus variánsai között.