Trendmagazin

Szenátorok sürgetik Obamát Izrael miatt

Republikánusok és demokraták egyaránt

2016.04.26 | MTI/TM

Az amerikai szenátus tagjainak több mint négyötöde arra sürgeti Barack Obama elnököt, hogy minél előbb állapodjon meg az Izraelnek szánt védelmi segélyek új csomagjáról, s az eddig tervezettnél nagyobb pénzügyi támogatást nyújtson a zsidó államnak.

Az Obamához intézett levelet a száz szenátor közül 83 írta alá. A kezdeményezés Lindsey Graham republikánus és Chris Coons demokrata párti szenátortól ered, s az aláírók között van például Ted Cruz, texasi politikus, a republikánusok egyik elnökjelölt-aspiránsa is. Bernie Sanders vermonti szenátor, Hillary Clinton vetélytársa a demokraták elnökjelöltségéért folyó küzdelemben viszont nem szerepel a 32 demokrata párti aláíró között.

Netanyahu és Obama korábban már egyeztettek egy új védelmi megállapodásról

A levélben a szenátorok sürgetik, hogy Obama elnök minél előbb kössön új védelmi megállapodást Izraellel, s a segélycsomag az eredetileg tervezett hárommilliárd dollárnál nagyobb összeget biztosítson a zsidó államnak. A politikusok Izrael nemzetbiztonsági kihívásaival indokolják a kérést, s úgy fogalmaznak: készen állnak "egy alapjaiban megerősített, hosszú távú megegyezés támogatására, amely segít előteremteni Izraelnek az erőforrásokat önmaga megvédéséhez és minőségi katonai előnye fenntartásához".

A szenátorok levelükben nem említenek összeget, de tudnivaló, hogy Izrael 4-4,5 milliárd dollárt szeretne a jelenlegi, hárommilliárd dolláros segélycsomag helyett, és még Obama elnök mandátumának lejárta előtt szeretné megkötni az új, tíz évre szóló egyezményt. A szenátorok levelében szerepel még a közös rakétavédelmi programok amerikai finanszírozásának növelése is.