Trendmagazin

Szerdán összecsap Obama és Romney

Obama még mindig vezet, de egyre szorosabb az állás

2012.10.03 | MTI/TM

Barack Obama és Mitt Romney első televíziós vitáját helyi idő szerint szerda este rendezik meg a Denveri Egyetemen. A vitát megközelítőleg 50 millió amerikai látja majd, mindkét jelölt óriási energiával készül.

A megkérdezett amerikaiak 50 százaléka Barack Obama elnökre, 47 százalékuk pedig Mitt Romney republikánus elnökjelöltre szavazna, ha most tartanák a választásokat - derült ki a CNN hírtelevízió és az ORC International közvélemény-kutató intézet helyi idő szerint hétfőn nyilvánosságra hozott közös felméréséből.

A republikánus elnökjelölő vitákon Romney jól teljesített

Az 1013 fős mintán elvégzett felmérés statisztikai hibahatára 3,5 százalék. Hasonlóan szoros állást mutatott ki az elmúlt 24 órában ismertetett három másik közvélemény-kutatás is, amelyek az ABC News és a The Washington Post, a Politico és a George Washington Egyetem, illetve az American Research Group gondozásában készültek. A CNN-nek a négy felmérés alapján elkészített átlagszámítása szerint Obama 49:46 százalék arányban vezet a valószínű választók között.

Elemzők szerint az az egyértelműnek látszó, de csak "döccenésnyi" előny, amelyre Obama elnök a pártkonvenciók nyomán szert tett, a várakozásoknak megfelelően gyakorlatilag szertefoszlott. A két elnökjelölt megítélésében a jelenlegi állás szerint gyakorlatilag alig mutatható ki különbség a választások legfontosabbnak tartott kérdése, a gazdaság kezelésének ügyében. Romney valamivel jobban áll, ha a munkahelyteremtésről és a költségvetési deficittel kapcsolatos várakozásokról kérdezték az amerikaiakat, Obamában pedig az oktatással, az egészségüggyel és az adóztatással kapcsolatban hisznek jobban.

A személyes kedvelhetőség szempontjából a CNN-ORC-felmérés szerint Obamánál az előny, az ő esetében 52:48 százalék a vele személy szerint szimpatizálók, illetve a vele nem rokonszenvezők aránya, és ez az állás augusztus óta változatlan. Romneynál ez az arány jelenleg 49:50 százalék és romlást mutat az augusztusban mért 50:46 százalékhoz képest.

A republikánus kihívó viszont 49:41 százalék arányban vezet a regisztrált pártpreferenciával nem rendelkező választók között. Igaz, a felmerésnek ebben a szegmensében ez a jelentősnek tűnő különbség is belül van a statisztikai hibahatáron.

Jelenleg Obama vezet

A két elnökjelölt első televíziós vitáját helyi idő szerint szerda este rendezik meg a Denveri Egyetemen. A fő téma várhatóan a gazdaság állapota és a belpolitika lesz. A második vitát október 16-án tartják, ezen a közönség kérdései határozzák majd meg az összecsapás menetét.

Obama a külpolitikai kérdések terén 52:45 százalék arányban vezet kihívójával szemben. Ebben a témakörben a két politikus a harmadik és egyben utolsó vitában, október 22-én ütközteti majd érveit.

A két alelnökjelölt, a hivatalban lévő Joe Biden és a republikánus kihívó, Paul Ryan október 11-én vitázik majd.

Képes lesz fordítani?

A The New York Times szerint Obama és Romney egyaránt nagy lelkesedéssel és szorgalommal gyakorolnak a vitára. Obamával szemben a "tanórákon" John Kerry áll, ő játssza az ellenfél szerepét. A legnagyobb kihívás számára az, hogy röviden és tömören fogalmazza meg mondandóját, ne unalmas egyetemi tanárnak tűnjön, hanem valódi elnöknek. Meg kell győznie a nézőket, hogy átérzi a nehézségeiket. Egy másik probléma, hogy hivatalban lévő elnökként nem sok ideje jut gyakorlásra, míg ellenfele már jól begyakorolhatott a hosszú hónapokon át zajló republikánus elnökjelölő vitákon. Romney tanulótársa Rob Portman ohiói szenátor. Az ő óráin az a cél, hogy felbosszantsák valamivel, majd rávegyék, hogy őrizze meg hidegvérét és maradjon összeszedett, "elnöki" a kiállása.

Mind a négy televíziós vitát másnap (azaz október 4-én, 13-án, 17-én és 23-án) este 22 óra 20 perctől közvetíti az ATV. Az elnöki, valamint alelnöki vitákhoz professzionális színészek kölcsönzik a hangjukat, az amerikai moderátorokat pedig Bánó András, valamint Kálmán Olga szinkronizálja.