Trendmagazin

Színek genetikája

Őseink nyomában

2013.01.26 | Boskovics Bianka

Az emberiség mindig is fékezhetetlen energiával kutatta az ismeretlen dolgokat, ennek köszönhetjük, hogy fajunk mai evolúciós helyét foglalja el. Honnan jöttünk, kik vagyunk? Kérdések, amelyek mindannyiunkban ott élnek. Az újév beköszöntével az emberiség egy új lépést tett a megválaszolatlanok és ismeretlenek rengetegében. A felfedezést egy lengyel és holland kutatókból álló csoport fáradhatatlan munkájának köszönhetjük.


Lengyelország, Krakkó: „Képesek vagyunk meghatározni, hogyan festett egy több száz évvel elhalálozott ember.”- jelentette be Dr. Wojciech Branicki, a Forensic Research és a Jagelló Egyetem genetikusa. Mindez annyit tesz, hogy egy 800 évesnél nem idősebb emberi maradványból fog- és csontminták segítségével meg tudják határozni, hogy milyen volt az illető szem-és hajszíne. Mellesleg korábban a módszert bűncselekmények áldozatainak azonosítására használták. Mint kiderült, roncsolódott DNS-minták esetében is remekül alkalmazható.

Például nagy segítséget jelenthet olyan történelmi esetekben, amelyeknél valamilyen oknál fogva csak fekete-fehér felvételek állnak rendelkezésre esetleg teljes információhiány van jelen. Hasonlóképp jártak el az egykori lengyel miniszterelnök, Władysław Sikorski esetében is. Az 1943-ban, repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt úrról csak halála utáni képek maradtak fenn, ám a fenti rendszerrel – HIrisPlex - készült adatok bebizonyították, hogy valóban helyesek az ábrázolások, a férfi szőke hajjal és kék szemmel volt megáldva. A módszer eredményességét bizonyítandó, több középkori mintával is dicsekedhetnek. Egy rejtélyes női csontvázról – aminek tulajdonosát csak férfiak által lakhatott kolostorban helyeztek végső nyugalomra – kiderítették, hogy eltávozása előtt sötétszőke vagy barna hajzattal, valamint barna szemekkel élte mindennapjait.


Bár ígéretes jövőnek nézhetnek elébe, Dr. Branicki így nyilatkozott: „Noha a szem- és hajszínnel kapcsolatos kutatás folyamatos, és számíthatunk néhány új eredményre, úgy tűnik, hogy a főbb elemek – különösen a szemszín tekintetében - már azonosításra kerültek, nem kell számítanunk a közeljövőben jelentős áttörésre.”