Trendmagazin

Színezd ki a környezeted!

Művészi alkotócsapat dolgozik Budapest utcáin

2011.06.12 | Major Imola

Hazánkban egy colourful kezdeményezés ütötte fel a fejét, a Világ-Kép Kulturális Egyesület jóvoltából. A Színes Város projekt célja, hogy a fakó köztereket vidám, hangulatos műalkotásokkal varázsolják kedveltebbé az ott lakók részére.

Ilyen lett a Flórián téri aluljáró

Az utcai művészet hazánkban még nem annyira közkedvelt műfaj, de ez a "mozgalom" akár úttörőjévé is válhat. A téves elképzelések és rosszalló vélemények megváltoztatására törekszik ez a projekt. Egy új szemlélet kialakítása a cél, mely környezetet tisztelő és szerető. Az alkotások is újrahasznosított, természetbarát, speciális technikákkal előállított anyagok felhasználásával készültek és a fenntarthatóság elvét követik. A kapcsolatot, a művészet és a városlakók között, interaktív elemek elhelyezésével kívánják még inkább erősíteni. Így az az ember is magénak érezheti, egyedibbé teheti a műalkotást, aki amúgy semmilyen művészeti hajlammal nem rendelkezik. Vasarely ars poeticáját követve, a művészetet kivonultatják a közterekre!

A kezdeményezés Megyeri András (projektvezető), TJ Yulka (projekt látványtervező) és Vasarely, Színes város című könyvének inspirációjából vált belvárosunk részévé. Egy latin- amerikai önkéntes munka során döbbentek rá arra, hogy a street art nem ocsmány, igénytelen tagok sokasága, hanem egy pénzfüggetlen közösségi, művészeti ágazat. Ahogy látták, hogy a guatemalai város lepusztult falait önkéntes városlakók teszik színpompássá, ihletet kapva hazánkban is nagy lelkesedéssel kívánták ezt megvalósítani.A tervekkel elindultak egy Norvég Civil Támogatási Alap pályázatán és bekerültek a 20 közé, ezzel 5 millió forintot nyerve a projekt megvalósítására.

Vidám színek a Széll Kálmán téren

Az engedélyek beszerzése során számos támogatóra lelt a Színes Város Projekt. Fő szponzorává a Dulux, a világ egyik vezető festékgyártója vált, ezen kívül a Magyar Urbanisztikai Társasága, a Városfejlesztési és Városképvédelmi Bizottság vezetői és a Fővárosi Városarculati tanácsnok is örömmel fogadta a kezdeményezést. Hosszas előkészületek, szervezkedések, civil szervezetek támogatásának megszervezése után, megkezdődött a valóságos színezés. Jelenleg három fő csomóponton találkozhatunk az op-art ihlette feelinggel. Az egykor Moszkva térként ismert, Széll Kálmán téren, a Városháza Parkban és a Flórián téren. És, hogy mit kell keresnünk? Miből fogjuk tudni, hogy a Színes Város Projekt egy elemét szemléljük épp?! A válasz egészen egyszerű. Ha színes,vidám,különleges,egyedi és még sose láttad ott, akkor pont azt nézed.

Az ötlet sikeresnek bizonyul, ugyanis a visszajelzések jók, számos cég csatlakozott és munkájával színesítette az egyesületet. A lakosság nyitottsága is egyfajta pozitív visszajelzés, sőt további ötletekkel, javaslatokkal tettek hozzá a jövő terveihez. Nem mellékes megemlíteni, hogy a kihelyezett szobrok, festmények és egyéb tárgyak érintetlenek, kisebb rongáláson kívül (tagak, firkák) nem történt komolyabb bajuk, ez is arra engedhet minket következtetni, hogy megnyerte a fiatalabb lakosok is.

Munkálatok a Városháza Parkban

A jövőben a street art további műalkotásokkal fogja még felhívni magára a figyelmet. Az aktuálisok között található a Pöttyös utcai metrómegálló helyreállítása. Ez egy különleges projekt ugyanis egy oktatási program is kapcsolódik hozzá, melyben a Zöld Kakas Líceum diákjai is közreműködnek. Minden munkafázisban részt vesznek a vizuális megjelenítéstől egészen az ünnepi megnyitó megszervezéséig. Több oktatási intézmény is kedvet érez a csatlakozáshoz, számos iskola és óvoda tárgyal jelenleg is az egyesülettel. Általuk ez a nagyszabású projekt országos szintre bővül, ugyanis több vidéki város intézménye is jelezte, hogy szívesen kivenné a részét a munkából.

Magyarországon így elindult egy olyan civil mozgalom, mely az ország arculatát nagy mértékben befolyásolni képes. Élhető, energikus környezetet teremt körénk és az évek múltán világszerte ismertté teheti hazánkat. Ha esetleg további információkat szeretnél olvasni a programról, akkor bátorítalak, hogy látogass el a szinesvaros.hu oldalra!